Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Вучић се хитно огласио: „Надам се да нећемо морати да предузимамо наше мере, то неће бити добро“

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из Палате Србија.

Вучић је на почетку обраћања рекао да је ово један од најтежих дана за наш народ на Косову и Метохији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Албанци су ангажовали и снајперисте који су покривали куће младих Срба који би се могли противити њиховим противправним акцијама“, саопштио је председник.

„Ми смо још синоћ знали шта Приштина планира. Данас после шест часова те снаге су прешле на север КиМ. Ово је шести упад, али најбруталнији до сада“, казао је председник Александар Вучић.

Вучић је подсетио да Приштина не испуњава своје обавеза из споразума са Београдом.

„Ми смо имали два споразума, из 2011. и 2016. То су четири договора о слободи кретања. Суштина је да се ради о такозваним КС таблицама, којима је продужавана важност од 2011. до 2016. па онда до 2021. Основна обавеза Приштине је била формирање ЗСО“, подсетио је.

„Ово је возило Хитне помоћи које је превозило болесника“, показао је Вучић слику, и казао да је возило заустављено, и да су му скинули таблице.

„А то су таблице суверене државе“, рекао је председник.

„Приштина је на последњем дијалогу рекла да неће да разговара ни о чему осим о несталима, а када је дошло до тог питања, рекли су да неће да разговарају док је на челу Комисије Вељко Одаловић. Они су од нас тражили 22 локације, ми смо истражили 22. А они нису истражили 9 од 10 које смо ми тражили. Ми не можемо да заменимо кости људи јер они кажу да неће док не сменимо Вељка Одаловића“, истакао је Вучић.

Председник је рекао да никога у свету не занима то што није формирана ЗСО.

„Не занима их, него Срби морају да ћуте. Нећу више никоме да ћутим, сваки дан ћу народу да говорим шта раде и како крше све прописе“, казао је.

Када је у питању политичка ситуација у Србији Вучић је истакао да је ситуација таква да нимало није лака.

„Гаде ми се људи који су против српске отаџбине и против српског народа и увек ће да нађу кривца у Србији за било шта. Презирем такве људе“, каже Вучић.

„Кућа на продају“

Подсетио и на случај Ивана Тодосијевића из Звечана који је осуђен јер је рекао истину о Рачку, а није имао већину судија српске националности у судском већу што је било договорено.

„Хоће свима да нам зачепе губицу“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је баш брига било кога у свету за једног Србина домаћина и оца, који сада може само да размишља да ли да стави таблу „кућа на продају“.

Казао је да Албанци не поштују споразуме о катастру и имовини.

„Бришу десетине хиљада Срба из бирачких спискова, зато што им одговара тако, ниједно правило где су Срби не важи као што важи у осталим деловима.“

Указао и на чињеницу да лажна држава одбија да упише имовину манастира Дечани на тај манастир.

„Ви ни не знате, овде је пре неки дан био приштински ‘министар’, радио свој посао. А кад Петар Петковић треба да иде, е онда не може, кажу да је давао лоше изјаве, које се нису свиделе његовом височанству Куртију.“

Председник је истакао да је срамно то што доводе наоружане снаге против обичног српског народа.

„Уколико се настави угрожавање имовине и живота Срба на Космету позваћемо КФРО и НАТО да реагују, али нешто попоут погрома Срба као 2004. године нећемо дозовлити. Ми желимо компромис и увек разговарамо о свему“, рекао је Вучић.

„То вам је као да уђете у пиљару и договорите са продавцем да их купите за 1.000 динара. Онда он узме паре, а не да вам поморанџе. Тако се понаша Приштина. Изјава Еулекса је смешна. Кажу да ће да интервенишу на позив косовске полиције. Кога ћете још да позовете против ненаоружаних Срба? Хоћете и НАТО?“

Каже да је бескрајно сит прича о „позиву обема странама“.

„Шта смо то ми сад згрешили? Чиме смо их угрозили? Која је то ствар коју смо ми урадили против њих? Шта смо ми то унилатерално урадили?“, питао је председник.

Председник је рекао да је стопа лицемерја према Београду неиздржива, и замолио је народ да не наседа на провокације.

Одговарајући на питања новинара Вучић је истакао да Србија нема сазнања ко је давао инструкције Приштине да повуче данашњи потез.

„То Лајчак сигурно није иницирао. Готово сам сигуран да нису срећни због оваквог потеза Приштине. Ми смо браниоци истине, и ако нешто треба да кажемо западном свету ми ћемо им рећи, али као пријатељи. Сви они који су признали Косово желе да Србија не постоји на Косову.“

Вучић је рекао да сада више не види смисао дијалога. Он је објаснио да албанска страна не поштује договоре и да тумачи споразуме по свом слободном нахођењу.

„Смисао дијалога Београда и Приштине не видим у овом тренутку.“

„Ви знате колико се зовем за отвореност свих граница, административних линија у региону зато што сматрам да економије у региону треба да се повезују“, рекао је председник.

„Безброј пута смо покретали питање око аутомобилскох таблица. Ја сам ту једини који сам у томе. Ја сам присутан све време, од 2012. године сам у томе, не постоји нико ко је у дијалогу присутан ту девет година. Ми упозоравамо представнике ЕУ о овоме. Суштина је да је све то извучено из Бриселског споразума, они извукао оно што им се допада, а оно што је суштина и срж не раде, а то је реализација ЗСО.“

„Срби нису кукавице. Поносан сам на наш народ.“

Казао је да му се гаде људи који су против српске отаџбине и против српског народа.

„Презирем такве људе.“

Како је раније најављено, тема састанка требало би да буде тренутна ситуација у вези са применом споразума постигнутхих у процесу дијалога Београда и Приштине и о напретку у преговорима о споразуму о свеобухватној нормализацији односа, али је су главна тема били догађаји на северу Косова и Метохије.

„Са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком разговарао сам о тешкој кризи на Косову и Метохији. О свему што се збива на северу покрајине ускоро ћу обавестити јавност, написао је Вучић на свом профилу „Будућностсрбијеав“ на Инстаграму.

Подсетимо, Вучић је данас заказао за сутра у 10 часова хитну седницу Савета за националну безбедност, због данашњих дешавања на Косову.

Припадници специјалне јединице Росу распоређени су јутрос на два прелаза на северу Косова, Јариње и Брњак, у око 20 возила, од тога више од 10 блиндираних.

Како је раније саопштено из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Приштина планира да почне да скида српске регистарске таблице на административним прелазима и да их замењују својим таблицама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92