Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ НАПЕТА! Зашто руски амбасадор патролира границом? Вучић: Постоји идеја да „одсечемо“ Албанце

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица улазе у седми дан протеста на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак.

Неколико авиона Војске Србије јуче је у више наврата надлетало Јариње и Брњак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од својих позиција не одустају ни припадници специјалне полиције, ни грађани окупљени на протесту.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је „осведочени екстремиста Аљбин Курти поново потврдио да је спреман да за шаку гласова на предстојећим изборима, изазове озбиљне инциденте на простору Косова и Метохије“.

Ескобар долази у Брисел због Косова

Заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Габријел Ескобар допутоваће у Брисел наредне недеље како би са европским партнерима размотрио тренутну ситуацију на северу Косова, потврђено је за Радио Слободна Европа (РСЕ).

САД раде са ЕУ, НАТО-ом и владама у Београду и Приштини „на предузимању хитних корака за деескалацију ситуације и избегавању радњи које повећавају тензије, угрожавају напредак постигнут у оквиру дијалога уз посредство Уније, и негативно утичу на свакодневни живот грађана“, навео је портпарол Стејт департмента за РСЕ.

„САД настављају да подржавају блиску регионалну сарадњу како би биле уклоњене све препреке слободном кретању, трговини и улагањима које су од користи свим грађанима Западног Балкана“, додао је портпарол Стејт департмента. Он је навео и да САД подржавају понуду ЕУ да наредне седмице у Бриселу буде настављен дијалог Београда и Приштине и да позивају обе стране да се поново ангажују „отворено, озбиљно и што пре“.

Љимај: Влада је на почетку испуцала оно што треба да буде задња мера

Председседник Социјалдемократске иницијативе Фатмир Љимај изјавио је да је Влада Косова слањем специјалних јединица на север Косова потрошила оно што би требало да буде последњи корак и низу, преноси Газета експрес.

„Имам утисак да до сада нисмо имали план Б. Популарна пословица на Косову је када кажемо да се последња реч никада не изговара прва. Чини ми се да је Влада ово урадила. Увођење реципроцитета регистарских таблица је права радња без икакве сумње. Али имплементација мора иц́и преко прелаза Бела Земља и Мердаре“, изјавио је Љимај.

„Постоји идеја да ‘одсечемо’ Албанце“

„Ми са нашим трупама нећемо улазити. Мир је најпотребнији. Чекамо да НАТО реагује, чекамо 24 сата. Ако се настави погром становништва, Србија ће реаговати“, рекао је Александар Вучић, коментаришући то како ће се Србија поставити у случају да буде ескалације насиља над Србима, и нагласио да га је НАТО разумео и да ће учинити све да заштити српско становништво.

„Постоји велика идеја да се затвори Кончуљ и да само пуштамо Србе, да нема контакта између Албанаца из Бујановца и Медвеђе са Албанцима са Косова. Ја нисам за то, тиме бисмо само напакостили Албанцима“, додао је он

„Зашто руски амбасадор у Србији патролира границом између Косова и Србије?“

Заменица председника Демократске партије Косова Вљора Читаку упитала је зашто је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко борави на административној линији између Србије и Косова.

„Зашто руски амбасадор у Србији патролира границом између Косова и Србије? Зашто је тамо са српским министром одбране“, упитала је Читаку на Твитеру.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92