Свет

СЛЕДИ РОБИЈА? Бивши председник осуђен због велике преваре, прети му казна какву је годинама покушао да избегне!

Бивши француски председник Никола Саркози данас је проглашен кривим за нелегално финансирање кампање за председничке изборе 2012.

Бивши француски председник Никола Саркози (66) проглашен је кривим за нелегално финансирање кампање за председничке изборе 2012. године, које је изгубио, јавља агенција АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осуђен је на годину дана затвора, а казну може да служи у куц́ним условима уз електронски надзор. На суђењу је, подсетимо, негирао оптужбе, а сада се није појавио на изрицању пресуде.

Оптужен је да је на предизборну кампању 2012. године потрошио око 22,5 милиона евра, двоструко више него што је дозвољено законом. Саркози је изгубио те изборе од Франсоа Оланда.

Тужилац је за Саркозија тражио годину дана затвора, шест месеци условно.

– Саркози је недељама пре избора знао да су трошкови његове кампање, који су по француском закону строго ограничени, били близу законског максимума. Игнорисао је два упозорења од књиговођа по том питању – навео је тужилац.

Саркозију се, заједно са још 13 оптужених, судило у афери „Бигмалион“ под оптужбом да су потрошили на десетине милиона евра у кампањи, те да су ангажовали ПР фирму по којој је афера добила име, како би прикрили нелегалне трошкове.

– Тужилаштво је навело да Саркози није организовао шему за превару, али да јесте био упознат са њом – преносе француски медији.

Иначе, бивши француски председник нец́е одмах да служи казну, пошто има право на жалбу на ову пресуду. Осим тога, он је у марту осуђен на три године затвора због злоупотребе положаја, од чега је годину дана затворске казне, а две године условне казне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс