СРБИЈА ЈАВЉА

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: „Лаж и намештаљка, хтели су да ухапсе Ђукановића“

Лидер ЛСВ Ненад Чанак говорио је за ТВ Прва зашто је био на Цетињу и присуствовао на протестима пре устоличења митрополита Амфихолија.

„Седели смо у башти, јер није било где физички да се буде. Хотел Гранд, где је било логично, па је био затворен, те су иселили госте. Пронашли су финансијску од шест евра. Због шест евра су затворили хотел од 300 соба и све иселили. Сели смо и тамо чекали шта ће се дешавати, јер је био полијски кордон“, казао је Чанак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Зато што је престао локал да ради, неко је отишао да купи пиче да би се људи освежили“, истакао је он, коментаришући видео снимак на коме се налази са председником Милом Ђукановићем.

Он је објаснио зашто је отишао на Цетиње.

„30 година сам на цетињу, јер је тада Цетиње било центар антифашизма и антиратних демонстрација. Да нисам био тамо, било би неваспитано. То је место где се задржале антифашистичке идеје. Носили су мајице Љубе Чупића. То је њихов Јерусалим. Дошао сам да подржим људе са којима делим идеје“, истакао је лидер ЛСВ.

На питање да ли је нормално појава нереда и барикада, он је казао да се приказују тренуци, а то је трајало два дана.

„Махом су људи били потпуно мирни и доносили воду полицији у кордону. У питању је била намештаљка Влада Црне Горе, која је покушача у шест сати ујутру исфингира напад Молотовљев коктелом. Огласила се влада тада. Није било напада, већ су напали људе сузавцем. Очекливали су да ће да погине неки полицајац и да избије насиље, и да се онда ухапси Мило Ђукановић“, тврди Чанак.

„Неко је хтео да убије Порфирија снајпером. Где су те зоље, снајпер? Све је то лаж, тога није било. Зашто нису нађени оружје и терористи?“, казао је Чанак за ТВ Прва.

Полиција је ишао од улице до улице и пуцала сузавац да не би неко изашао из улице, казао је Чанак.

На питање ко су били људи на барикадама, он је казао да су то били „Цетињани, либерали, пријатељи са којима је учествовао у антифашистичким протестима“.

Он је објаснио да је Ђукановић смирио ситуацију, седећи са народом.

„Ђукановић је мени спасао главу 1999. године, спасао је главу Ђинђића“, навео је Чанак и истакао да Москва руши Ђукановића.

„Независна и НАТО-вска Црна Гора је сметња излаз Русије на море“, додао је лидер ЛСВ.

Говорећи о литијама, он је истакао да је Закон о вероисповести био је да се врати одузета имовина.

„У тих 100 година, до 1918. година, та имовина је прешла у власништво државе које нема. Тако се враћа имовина државе која је била. Када тако погледате ствари, тај манастир припада Црној Гори, не СПЦ. Град Цетиње је власник земљишта. Краљ Александар је украо имовину, направио цркву за осрбљивање простора… Да служе као специјалне јединице…“, навео је Чанак.

Он је изнео мишљење зашто је ухапшен саветник Ђукановића, Веселин Вељовић.

„Вељовић је ухапшен јер зна да превише. Познаје сувише унутрашњег државног апарата и претња је. Ово је био је покушај да се исценира прича о насиљу и ухапси Ђукановић и направи ситуација да се сруши организовани отпор актуелној влади. Влада Црне Горе је направљена по диктату Русије и делом Београда, те се жели да она напусти НАТО и постане део ‘српског света’ „, навео је Чанак.

Лаж је што је причао Кривокапић да је нападнута полиција Молотовљевим коктеима, казао је Чанак и истакао да је снимак монтажа.

Чанак је прокоментарисао изјаву председника Скупштине Србије да је примио новац од Ђукановића.

„Ивица Дачић казао да сам узео паре. Што се тиче, он да се покрије ушима, јер су га извукли да га не ухвате са коферчетом пара. Ивица Дачић није вредан помена“,

„Хоће поново да припоје Црну Гору“, казао је Чанак, а на поновљено питање на кога то конкретно мисли, он каже да не мисли на конкретног човека, већ на „апарат“ и на „дубоку државу“.

„Ви мислите да нема руске агентуре у Србије“, запитао је он.

Лидер ЛСВ објаснио је да је ово руски интерес и навео да су Москва и безбедносне службе из Србије организовали литије.

„Мени је стало до европске ЦГ, где се брани европска и антифашистичка традиција. Ђукановић је прешао на нашу страну и зато га подржавам“, навео је Чанак и истакао да се жели да Црна Гора буде привезак „српског света“.

„Нама је Христос глава“

Архимандрит Данило Трпчевски, игуман манастир Ђурђеви Ступови у Беранама, казао је за ТВ Прва да није умесно да политичари причају о устоличењу.

„Нама је Христос глава… а Чанак се окупио око Мила, који није крштен. Нисам чуо да је поменуо да је нама глава Христос, и да не служимо Русима и политичарима“, казао је да је устоличењу требало да присуствују архијереји из целог света, а не политичари, међу којима су били Ђукановић и Чанак.

Он је истакао да се за време литија није десио ниједан инцидент, а направио паралелу да су се у суботу и недељу десили нереди.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА