Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Медији преносе: “Америка би могла да банкротира” Ево шта следи!

Сједињене Америчке Државе финансијски су исцрпљене подстицајима којима су спречавале продубљивање рецесије изазване пандемијом.

Према писању Фајненшел тајмса и Њујорк тајмса, шефица америчког Treasury-а (пандан европским министрима финансија) упутила је врло драматично писмо америчким конгресницима.

Џенет Јелен тврди како је Treasury исцрпео све “ванредне мере” за финансирање државе, те би од октобра Сједињене Америчке Државе могле бити у ситуацији да више не могу да плаћају обавезе.

Тврди како не могу да процене тачно време кад би Америка могла да престане да плаћа обавезе, то јест да банкротира, али је утврдила како брзо истиче време у ком се може спречити економска катастрофа, преноси Јутарњи лист.

“Једном кад све могуће мере и готовина не буду били доступни, односно када буду потпуно исцрпљени, Сједињене Америчке Државе неће моћи да испуне обавезе по први пут у својој историји”, написала је Јелен.

Како би одложили банкрот, амерички Treasury прошли је месец суспендовао инвестиције у Фонду за пензионо и инвалидско осигурање, Фонду за бенефиције пензионера у поштанској служби и Фонду за пензионисање државних службеника. Другим речима, престали су да улажу у будуће пензије државних запослених.

Сједињене Америчке Државе финансијски су исцрпљене подстицајима којима су спречавале продубљивање рецесије изазване пандемијом.

Јелен је такође изјавила како би банкрот могао да изазове “непоправљиву штету” економији Сједињених Америчких Држава и глобалним финансијским тржиштима. Тврди како и само временско приближавање тој могућности чини огромну штету.

Укратко, изабрани представници у Конгресу примили су једно од најдраматичнијих писама америчких фискалних власти које би се могло назвати вапајем.

 

 

 

 

 

 

Извор: јутарњи лист