Русија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Русија има план да заузме осам области Украјине! Ево шта се дешава!

Фото: Јутјуб

Бивши начелник Главног истражног одељења Службе безбедности Украјине (СБУ) генерал-мајор Василиј Вовк сматра да руске трупе у Белорусији не представљају претњу за Украјину, али Кремљ наводно не одустаје од идеје инвазије у осам региона на југоистоку земље.

„Не видим данас никакве стварне претње од Русије из правца Белорусије. Њу не занимају ни Волињска ни Ровенска област – то значи ићи против Западне Украјине, нити Кијевска област – то је покушај напада на престоницу, на целу Украјину“, рекао је Вовк за телевизију „Украјина 24“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

При томе, он сматра да Русија наводно није одустала од „инвазије“ осам области на југоистоку Украјине.

„Он (план) је у фиоци – осам области, план који није реализован само захваљујући томе што смо одбранили Харков, Дњепар и Одесу (током догађаја 2014). То су три стуба овог плана… Они нису одустали од овог плана. Ако наши односи буду на једнако лошем нивоу… онда можете бити сигурни да имамо стварну претњу за годину-две од инвазије руских трупа на ових осам области – Харковску, Доњецку, Луганску, Дњепропетровску, Запорошку, Николајевску, Херсонску и Одеску. Остајемо без мора“, рекао је он.

Украјински генерал прокоментарисао је и испоруку руског наоружања Белорусији. Он сматра да нови споразум у области војно-техничке сарадње није усмерен против Украјине, већ против земаља НАТО-а.
Практична фаза стратешких белоруско-руских вежби „Запад 2021“ одржава се од 10. до 16. септембра на девет полигона Русије и пет полигона Белорусије. Русија је више пута изјављивала да не намерава никога да напада, а изјаве о „руској агресији“ користе се као изговор за распоређивање све више војне технике НАТО-а у близини руских граница. Према речима председника Русије Владимира Путина, руска претња је „измишљотина оних који желе да профитирају од своје улоге првих одреда у борби против Русије, да за то добију неке бонусе и бенефиције“.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com