Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! „Србија ће имати одрешене руке да мења границе, тако ће бити решено косовско питање“

Професор Центра за геополитику Универзитета Кембриџ Тимоти Лес каже да ће Црна Гора, БиХ и Косово на крају приступити иницијативи „Отворени Балкан“

Он сматра да ће одсуством чланства у ЕУ Албанија и Србија добити одрешене руке да „причају“ о промени граница и да ће се на тај начин решити косовско питање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лес истиче у интервјуу за „Косово онлајн“ казао да неће бити напретка у дијалогу Београда и Приштине, односно барем краткорочно, јер „Европљани одбијају да говоре о стварним питнајима – границама и територији“.

„Србија нема стварног подстицаја да уступи Косово без изгледа за стицање Републике Српске и то неће учинити. Тзв, Косово нема подстицаја да прави уступке по питањима другог реда, попут аутономије косовских Срба, док Србија ускраћује признање. Међутим, не видим да ова ситуација траје неограничено дуго јер се међународно окружење мења на начине који ће на крају омогућити решење. И ЕУ и САД су у кризном стању које ће се вероватно погоршати у блиској будућности, дајући актерима на Балкану већи простор за маневар. Босански Срби ће на све мање претње одговорити инсистирањем на независности, косовски Албанци ће одговорити на све слабију гаранцију безбедности приближавањем Албанији. А у одсуству чланства у ЕУ, Србија и Албанија ће имати слободније руке да управљају процесом прекрајања граница. Тако ће бити решено косовско питање“, каже Лес.

Говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“, овај професор сматра да то види „као природну последицу слома у процесу европских интеграција“.

„Србија може видети да су Срби који живе у Босни, на Косову и у Црној Гори у тешкоћама. Ако ЕУ више не може решавати њихове проблеме интеграцијом Балкана, онда Србија мора тражити алтернативна решења која би им помогла“, навео је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине