Србија

СРБИЈА ЋЕ УВЕСТИ ОБАВЕЗНУ ВАКЦИНАЦИЈУ? Огласио се министар Лончар!

Очигледно је да нешто морамо да уведемо како бисмо спасавали људске животе, али из практичних разлога није могуће увести обавезну вакцинацију у Србији, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је, на питање Танјуга да ли се размишља о увођењу нових мера због повећања броја новооболелих, рекао да се нада да ће бројке утицати на људе да се вакцинишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сваки дан је тема која не може да ми буде јасна — да ли ћемо да уведемо обавезну вакцинацију и да ли ћемо да уводимо ово или оно. Али, да будемо крајње практични, схватили смо да не можемо да уведемо обавезну вакцинацију, јер је нису ни увеле одређене земље Европске Уније и био би проблем на европском суду, да ли у Стразбуру или неком другом“, објаснио је Лончар.

Он је поново апеловао на грађане да, када је о вакцинама реч, верују само у оно што струка говори, а не у „празне приче“, наводећи да је највећа последица тих прича то што је дневно између 15 и 20 умрлих.

Министар здравља је указао да су европске земље прешле проценат од 70 одсто вакцинисаних, подсетивши да су све те земље имале проблем са вакцинама, а да је Србија била међу првим државама које су набавиле вакцине.

„Сетите се како смо кренули и како је добро ишло, а онда су нас престигли и имају преко 70 одсто вакцинисаних и тај број расте јер су људи схватили да овај проблем не може да се реши док се не вакцинишемо и вероватно ћемо морати да се вакцинишемо дужи низ месеци у наредном периоду“, рекао је Лончар.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com