Србија

СРБИЈА КУПУЈЕ УБИЦЕ ТЕНКОВА: Узимамо од Израела ракете пред којима нема одбране! Ево о чему је реч!

Србија купује од Израела моћне ракете спајк, познате и као убице тенкова.

Србија купује од Израела моћне противоклопне ракете спајк, познатије као убице тенкова. Ово је потврдио званичник израелске фирме „Рафаел напредни одбрамбени системи“, а стручњаци процењују да ће наша одбрамбена снага бити знатно увећана када се посао реализује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У питању су ракете најновије генерације које се могу лансирати са постоља, оклопног возила или хеликоптера и уништавају све модерне тенкове и оклопна возила, једном речју спрже све што погоде. Имају домет од 5,5 километара, односно 10 километара уколико их лансира хеликоптер.

– Реч је о ракетама спајк ЛР2. Касније ћемо понудити и ракете спајк ЕР и НЛОС, које имају још већи домет – изјавио је регионални директор компаније „Рафаел“ Ал Захер.

ИСКУСТВА ДРУГИХ

Спајк је четврта генерација преносних и ненаводећих антитенковских ракета које користе тзв. хит (енгл. хеат) бојеве главе. Како истичу војни стручњаци, велика предност ових ракета је што могу да интегришу на оклопна возила као што је наш лазар 3.

Војни аналитичар Александар Радић оцењује за Српски телеграф да је куповина ракета спајк одлична вест, јер су се добро показале на терену, па не чуди што на војном тржишту влада велико интересовање за њих.

– Израелци су добро овладали тим технологијама и, по искуству других, набавка науружања код њих не представља ризик. Они су се извештили да продају своје оружје земљама са различитим наоружањем, а њихова специфичност је управо у томе што раде потребне модификације како би ракете које сте купили биле компатибилне са, рецимо, већ постојећим борбеним возилима. Ово је посебно важно за спајк – објаснио је Радић.

НИЈЕ СЛУЧАЈНО

Он истиче да модернизација Војске Србије посебно у противоклопном сектору неопходна.

– Ми смо до сада имали руске ракете маљутка које су, колико год да су добре и да су ушле у историју ратовања, ипак прилично застареле, јер су направљене почетком седамдесетих година прошлог века – закључио је Радић.

Као партнер за куповину оружја Израел није одабран случајно. Наиме, ова земља је осми продавац наоружања и војне опреме на свету, а производе буквално све – од стрељачког наоружања до свемирског програма. У односу на величину и економску снагу Израел је најмоћнија војска света што је и надмоћно демонстрирала приликом напада палестинског Хамаса на Израел пре три месеца.

Подсетимо, куповину ракета спајк најавио је прошле године председник Србије Александар Вучић у великом интервјуу за „Џерузалем пост“.

Израелска доктрина за српску војску

Према оцени војно-безбедносних стручњака Србија је на добром путу да у својој армији примени најбоље делове израелске војне доктрине. Како за наш лист истиче пензионисани пуковник КОС Љубан Каран, Израел прилагођава оружје тактичким и оперативним потребама, што је само један од сегмената где можемо да учимо од њих:

– Друга, врло важна ствар, јесте увезивање служби безбедности са војском, што је перспектива модерног ратовања. То практично значи да се обавештајни подаци са терена у реалном времену повезују са ваздухопловством и шаљу авијацији или људима који управљају дроновима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс