Србија

Србија направила своју вакцину против короне, три пута је јача од кинеске

Фото: Pixabay.com

Стручњаци Пастеровог завода из Новог Сада направили су тест који осим одређивања нивоа антитела на ковид 19 може да покаже и колико је та особа заштићена од короне. Међутим, нису се зауставили на том изуму. Успели су да произведу и прву српску вакцину против овог вируса, која се тренутно тестира на мишевима, а уједно су формирали и банку вируса корона. Та банка је важна јер се у њој налазе сојеви који се тренутно појављују код нас и власништво је Републике Србије.

Професор доктор Душан Лалошевић, шеф Лабораторије за дијагностику беснила у Пастеровом заводу, истиче да њихов тест показује колико је која особа заштићена против ковида 19, а грађани ће ускоро моћи да се тестирају у овој установи, пише „Политика“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта показују резултати теста?

Многе лабораторије раде анализу антитела на ковид 19 и свуда се добијају другачије вредности у зависности од тога које тестове користе, то јест ко их је произвео, каже др Лалошевић.

– Ипак, нико до сада није могао да каже шта заправо значи када видимо колико имамо антитела и да ли нас то штити од добијања вируса. Ми смо успели да направимо тест којим можемо да измеримо укупна неутрализациона антитела против вируса корона и да проверимо каква је ситуација са новим сојевима вируса попут делта варијанте, док други раде анализу која је повезана с првим сојевима вируса. До сада се дешавало да грађани негде ураде анализу антитела, после вакцинације на пример, и мисле да су заштићени, али заправо нису заштићени и од новог соја вируса, па се разбољевају. Наш неутрализациони тест сматра се златним стандардом за проверу имунитета и битан је јер мери такозвана функционална антитела против короне, то јест она која неутралишу вирус – појашњава др Лалошевић.

Прва српска вакцина

Пастеров завод није изнебуха одлучио да осмисли тест и вакцину против ковида 19, већ је то учинио на основу деценијског искуства које имају у лабораторијском испитивању беснила. Тако је настала и прва српска вакцина против ковида која није намењена да је добијају грађани, већ да служи као контрола цепива које ће се правити у нашој земљи у договору с кинеским „Синофармом“ и руским институтом који производи „спутњик“. Прво српско цепиво против ковида направљено је по старој технологији, од такозваног инактивисаног вируса, као што је случај с кинеском вакцином.

Професор Лалошевић открива да је њихово цепиво чак три пута јаче од кинеског и да свака серија вакцина која се буду производиле у Србији може да се контролише и у Пастеровом заводу, који би ово радио за рачун Агенције за лекове и медицинска средства Србије. Како може да се утврди стварна јачина вакцина, овде би се слале све серије вакцина против ковида 19 на анализу.

– Нашу вакцину бих могао да дам и сам себи мада сам примио и три кинеске јер верујем у њу и знам како је направљена. У Србији смо најпре изоловали вирус, а потом приступили прављењу цепива. Међутим, она ће служити искључиво као контролни тест јер имамо најављено отварање фабрике цепива у Земуну. Пастеров завод је тренутно једини који је задужен за класичну вирусологију у овом делу Европе. Други се више баве вирусологијом на молекуларном нивоу. Ми можемо да тестирамо и имунитет људ против делта соја короне, који је доминантан код нас. Нови сојеви се стално појављују. Ево у грчкој се појавио и ми сој, верујем да ће се ускоро појавити и код нас. Сваки следећи сој који се појављује опаснији је и заразнији – додаје саговорник београдског листа.

Банка корона вируса

Банка вируса корона коју је формирао Пастетов завод, каже др Лалошевић, посебно би могла да буде значајна за фабрику „Синофарм“ јер је сасвим могуће да у цепиву неће бити довољан само један вирус короне, већ више сојева вируса који су у Србији већ изоловани. То би значило да ће вакцина постати поливалентна као што је случај, на пример, са онима које се производе против грипа. Самим тим, вакцина у којој се налази више сојева вируса корона имаће много бољу заштиту.

– Пастеров завод нема капацитета за производњу великих количина вакцина. Без подршке Кинеза немамо шансу да успемо. Из организационих и стручних разлога још сам у марту говорио о томе колико је важно да се отвори фабрика кинеских вакцина код нас. Класична вакцина попут „Синофармове“ показала се ефикасном и код делта соја. Наравно, треба што пре примити трећу дозу, то сада знамо, али ова пандемија је сасвим нова болест и ми се у ходу учимо како да је лечимо и спречавамо. Србија води добру националну и здравствену политику, много боље од околних земаља – закључио је др Лалошевић.

Извор: Политика