Србија

Стање је алармантно! КОСОВСКИ СЦЕНАРИО СПРЕМАН ЗА ВОЈВОДИНУ: Хрвати је већ признали! Ево шта следи!

Фото: Јутјуб

Бура због војвођанске иницијативе се не стишава, све јасније да неко жели да одцепи српску покрајину.

Иницијатива да се одредница „Војвођанин/Војвођанка“ на попису становништва у Србији 2022. године класификује као посебна национална припадност забринула је многе, који су потврдили и писање Ало! да се иза тога вероватно крије план да се Војводина одвоји као посебна држава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да није реч о изјашњавању на попису него о плану отцепљења, јасно је и на основу објава чланова странака које се боре за спорну иницијативу.

Данко Павел, члан председништва Војвођанске партије, на свом Фејсбук профилу је написао да је најнормалније људско понашање поставити ограду око свога имања.

„Управо то жели и Војводина“, написао је Павел, јасно дајући до знања да подржава идеју отцепљења Војводине.

На Фејсбук страници организације Војвођански патриотски блок на свакодневном нивоу могу се видети спорне изјаве.

„ Живим за дан када ће мој сан постати стварност. Живим за дан кад ће моја земља постати оно што треба да буде. А она треба да буде: Република Војводина“; „Војводина је самостална република, само неки то природно стање ствари оспоравају“; „За Војводину је самосталност једини исправан пут“, неке су од објава на овој, по много чему спорној страници.

Иницијативу да Војвођанин/Војвођанка на попису буду одредница националне припадности неки су једва дочекали, попут Хрвата, који би били веома срећни када би још неки део Србије покушао да се одцепи. На хрватској телевизији РТЛ у програму уживо термин Војвођанин употребљен је као назив за националну припадност једног епидемиолога.

Ова иницијатива забринула је председника Србије Александра Вучића, који је изјавио да је то покушај растакања српске нације.

– Али то неће успети. Знају људи у Војводини шта су, они су и Срби, Мађари, Хрвати, свих преко 20 националности у Војводини, али још није било Војвођана. А то што би неко да се игра с регионалном припадношћу, то је као кад би Шумадинци или Врањанци рекли да ће да буду нација – рекао је Вучић.

Аналитичар Жељко Ињац истиче да је спорна иницијатива наставак комунистичке антисрпске политике „Што слабија Србија, то јача Југославија“, због које је Србија подељена на три дела.

– Видели смо како је један део прошао, то јест, Косово. Зато није нереална бојазан да је увођење непостојеће нације Војвођани заправо свесно и намерно подстицање сепаратизма северне српске покрајине. Српско Војводство је имало смисла у Аустроугарској, када су се Срби у Војводини борили за своја грађанска и политичка права. Данас је та аутономија сасвим бесмислена јер Срби, који чине већину у Војводини, која је процентуално српскија од уже Србије, коначно живе у Србији која им као њихова држава омогућава сва та права за која су се вековима борили.

Креирање вештачких нација од стране појединих западних центара моћи по регионалном принципу од српског етничког корпуса је осмишљено у циљу сузбијања српског елемента на Балкану као превентива у борби против руског утицаја. Плодови те геополитичке борбе су разбијање Југославије, Јасеновац, дехуманизација Срба, покушаји отимања српске културне баштине на Косову и Метохији, у Црној Гори, Македонији и уопште у региону.

После увођења одреднице Војвођани, можемо очекивати и захтеве за војвођанску православну цркву, језик, писмо и, коначно, државу – казао је Ињац.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс