Србија

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Доктор Стевановић открио: Чека нас права опасност на јесен! Ево шта следи!

Фото: Јутјуб

Како каже проф. др Горан Стевановић, чека нас јесен са много епидемиолошких изазова

Проф. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса каже да нас на јесен чека много епидемиолошких изазова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми не можемо са сигурношћу да предвидимо каква ће бити овогодишња ситуација са вирусом грипа, али очекујемо, јер се то показало као правило, да када претходи блага сезона, као што је била прошле године, за њом иде јачи удар инфлуенце – рекао је за Новости проф. др Горан Стевановић:

– Оно чега се ми инфектолози највише прибојавамо, а то се показало на почетку пандемије, у Италији на пример, најгора могућа варијанта је истовремена инфекција код једног болесника и ковидом и грипом, а да није вакцинисан ни против једне болести. Ипак, надамо се да то тога неће доћи јер имамо ефикасна цепива и мере превенције.

Надлежни апелују на што масовнију вакцинацију против ковида, а цепива против вируса инфлуенце биће доступна од половине октобра. Пријаве за вакцину против грипа су већ почеле. У циљу што ефикасније имунизације пред сезону грипа има наговештаја да би вакцине могле да се примају и по апотекама. То је рекла Татјана Шипетић из Фармацеутске коморе Србије на јучерашњој конференцији о најновнијим научним ставовима, препорукама и пројекцијама о предстојећој сезони грипа.

Тренутно најмасовнији, индијски сој короне, не заобилази ни најмлађе, па број прегледа у дечјим ковид-амбулантама расте из дана у дан. Предвиђа се да ће се број посета педијатрима интензивирати када уз пандемију ковида почне и сезона грипа.

– Грип је у дечјој популацији потенцијално већа опасност од ковида – рекао је др Горан Вукомановић, педијатар Дечје клинике у Тиршовој:

– Прошле године нисмо имали праву епидемију грипа из неколико разлога, али један од њих је што се велики број људи и код нас и у свету вакцинисао. Вакцинација против грипа је најбољи начин превенције за малишане са нарушеним имунитетом, а уз то важна је и вакцинација против ковида деце старије од 12 година. Вакцине су сасвим безбедне, а ону против грипа могле би да приме и бебе од шестог месеца, само што то није пракса, јер обично нема толико цепива за инфлуенцу. До компликације грипа може да дође и код потпуно здраве деце.

Осим имунизације, стручњаци су сагласни да је најефикаснији начин да се преброди сезона респираторних инфекција и пандемија ковида ношење маске, редовно прање руку и избегавање масовних окупљања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс