Русија Свет

СУКОБ СА РУСИЈОМ И ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ: Европа у оваквом колапсу није била НИКАД! Ево шта се дешава!

Цене гаса у Европи обориле су историјски рекорд. Зима долази, а складишни простори још увек нису пуни. Дефицит се претворио у повећање тарифа за електричну енергију.

Истовремено, према одлуци суда, ЕУ жели да “Северни ток 2” остави полупразан. Да ли је Запад спреман на таква жртвовања, како би извршио притисак на руски пројекат, и шта ће се догодити када дође хладно време- откривају “РИА Новости” у овом чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Руска саботажа”

Плаво гориво поскупљује од средине августа, након што је Газпром оштро прекинуо испоруке у ЕУ путем цевовода “Јамал-Европа”. Кијев је захтевао да се Брисел позабави „руском саботажом“, где Москва вештачки ствара дефицит, како би уцењивала Европу.

Нико није очекивао проблеме уочи сертификације “Северног тока 2”. Међутим, суд у Диселдорфу није направио изузетак за нови руски гасовод, захтевајући да постоји и алтернативни снабдевач или други власник преносног система за гас.

Коментаришући ситуацију, Газпром је напоменуо да ће бранити своје интересе свим расположивим правним средствима. У међувремену, гас кошта један и по пута више од нафте.

Постоји неколико разлога за експлозију цена, од којих су главне мале залихе у европским подземним складиштима гаса. Сада има десет до петнаест милијарди кубних метара мање, него што би требало бити за удобну зимску сезону. Други фактор је растућа потражња за течним природним гасом на азијским тржиштима.

Западни медији су одмах за све окривили Русију. Амерички “Блоомберг” и пословни канал “ЦНБЦ”, уверени су да гасни холдинг регулише испоруке „по сопственом нахођењу“, како би приморао Европљане да одустану од ограничења “Северног тока 2”.

Трговци на ивици

Према “Блоомбергу”, Русија смањује извоз због велике домаће потражње, поремећаја у производњи и споразума о смањењу транзита кроз Украјину, али ће на крају грађани ЕУ платити за притисак на “СТ-2”.

Европски трговци су “на ивици”, јер се плаше да неће напунити своја складишта до зиме, када ће потражња почети да “скаче”, примећује Блумберг.

Сезона повлачења гаса из објеката за складиштење у Европи, почела је прошле године у октобру. Ако се задрже тренутне брзине убризгавања, сада се већ може видети да 25 одсто капацитета неће бити попуњено.

Тарифе за електричну енергију одмах су порасле. Као и увек, трпели су обични потрошачи. Али гасна криза такође угрожава и европско пословање. Хладна зима могла би повећати цене, и приморати неке компаније да смање производњу. Послови у Великој Британији и Европи који зависе од гаса, једноставно ће се зауставити.

Прекид пословања, застоји и енергетски колапс

Европа не би требало да рачуна на залихе ЛНГ-а, јер сировине одлазе у друге регионе – посебно у Кину.

“Потражња у Азији обећава да ће бити велика, и мало је вероватно да ће се повећати понуда течног гаса за Европу. Регулаторна ограничења у инфраструктури снабдевања из Русије, могу погоршати ситуацију, и довести до стварног физичког недостатка.

Ако ЕУ одбије природни гас из “Северног тока 2”, Европлјани ће се суочити са нестанком струје.

“Такође, не могу се надати ни у ветропаркове. Целе прошле зиме су, због временских услова, били у стању мировања. Могу, наравно, купити ЛНГ, али биће много скуплји, а поред тога и добављачи- Сједињене Државе, Алжир, Катар, Нигерија- диктираће властите услове. Због свега овога, ЕУ прети прави енергетски колапс”, тврди Леонид Кхазанов, независни индустријски стручњак.

У таквој ситуацији одлука суда у Диселдорфу биће једноставно неодржива. Хладна зима примораће Европљане да преиспитају своје захтеве. А став Русије је једноставан и разумљив.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs