Свет

Свет у шоку! ФРАНЦУСКА ИЗЛАЗИ ИЗ НАТО?

Фото: Јутјуб

Француска треба да напусти командне структуре НАТО!

То мисли више председничких кандидата на предстојећим изборима у овој земљи, што показује до које мере су Французи љути због потеза Аустралије да раскине уговор о набавци 12 подморница, вредан 56 милијарди евра, и склопи тројно савезништво с Великом Британијом и САД, у циљу стварања нове стратегије у индо-пацифичком региону, усмерене пре свега против Кине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гзавије Бертран, десничар, председник региона Горња Француска, Саркозијев министар са више портфеља и кандидат за шефа државе један је од њих. Он тражи и одржавање ванредног самита НАТО с темом да ли Американцима и даље може да се верује, да ли поштују Француску и куда иде савезништво.

Вођа „Непокорене Француске“, и такође председнички кандидат, најјача фигура левице Жан-Лик Меланшон каже да је отказивање уговора још једна манифестација непоштовања споразума које су САД склопиле са савезницима и да је време да се прекину илузије, да Француска напусти НАТО и да избаци са своје територије њен будући центар за свемирска истраживања у Тулузу.

Тренутни председник крајње десничарског „Националног окупљања“ Жордан Бардела, мисли исто у тренутку док Марин ле Пен води председничку трку: Француска треба да напусти командне структуре НАТО да би повратила слободу и независност.

И генерални секретар Комунистичке партије Фабијен Русел мисли да Француска треба да изађе из ових структура.

Министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан не иде толико далеко, али је поручио да ће ова криза имати тежину у дефинисању новог стратешког концепта НАТО, што је довољно оштро. Колико је љут, говори податак да је за Бајденове методе рекао да подсећају на „Трампа без твитова“.

У Бриселу поручују да „анализирају“ утицај новог тројног споразума на трговинске преговоре са Аустралијом који би требало да се наставе у октобру. Мадрид, Рим или Берлин су доста тихи и „не журе“ с реакцијама. Француска министарка војске Флоранс Парли отказала је разговоре о новим безбедносним изазовима са својим британским колегом Беном Валасом, који су били заказани за ову недељу.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/новости.рс