Србија

ТВИТ КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО УРНЕБЕС: Муж ми има корону, а ја идем на посао у учионицу са 26-ро деце

Са повећаним бројем заражених корона вирусом све је више и оних који су били са њима у контакту. Многи грађани ових дана су збуњени ко је дужан да након сумњивог контакта оде у изолацију и на колико дана?

Све више се на друштвеним мрежама појављују разне информације и дезинформације те о томе да контакти не морају у изолацију, те о томе да вакцинисани, а оболели, неометано раде… Једна корисница друштвених мрежа објавила је на Твитеру да јој је муж заражен, али да она и даље иде на посао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дакле, мој муж је позитиван на ковид, иако је вакцинисан, боли га грло, има температуру, итд. Ја сам негативна и не шаљу ме у изолацију јер сам вакцинисана. Просветни сам радник и из куће у којој је присутан вирус идем у учионицу са 26 деце… – стоји у објави.

Многи су се након објаве питали да ли је у питању неко правило или су надлежне институције погрешиле, а „Блиц“ решава све недоумице.

У целој тој збрци која је настала последњих дана, једна ствар је јасна – сви оболели, било вакцинисани, било невакцинисани, са или без симптома, морају у изолацију и да се издвоје из заједнице, јасни су у Градском заводу за јавно здравље Београд.

Пријава контаката

Како стоји и у Закону о заштити становништва од заразних болести особе за које се установи да су позитивне на корона вирус, дужне су да у здравственој установи у којој су прегледани пријаве све особе са којима су биле у блиском контакту у периоду заразности.

Након тога изриче се мера кућне самоизолације коју контролишу надлежни органи редовним позивањем и провером да ли је особа која је била у контакту на пријављеној адреси. Од надлежног завода за јавно здравље стиже и званична одлука о томе да је кршење такве мере дело кажњиво законом.

Међутим, у пракси није најјасније да ли се баш у свакој ковид амбуланти придржавају овог правила.

– Одвела сам оца да се тестира на ковид и ушла са њим у амбуланту као пратња пошто не чује добро. Међутим, нико га, као ковид позитивног, није питао да наведе особе са којима је долазио у контакт претходних дана. Што ме и не чуди, јер је испред ковид амбуланте била невероватна гужва, па не знам ни како би лекари стигли свакога да испитају – каже А.Б., која је са оцем прошле недеље била у ковид амбуланти у Земуну.

Са друге стране, изгледа да се ова мера на неким другим местима ипак поштује.

– Била сам заражена у претходном таласу и одмах након што ми је утвђен вирус добила сам позив од ковид амбуланте у којој сам тестирана да наведем контакте, њихове бројеве телефона и адресе. Два дана касније мом момку са којим живим стигла је на кућну адресу мера изолације коју мора да поштује иначе ће бити кажњен законом прописаном казном – наводи наша саговорница која је желела да остане анонимна.

Вакцинисани дошли са путовања некад морају у карантин

Такође, у поменутом Закону стоји и да када постоји оправдана сумња да може доћи до уношења короне, без обзира на чињеницу поседовања негативног теста на присуство ковида (нови сојеви вируса и сл.), поседовања сертификата о вакцинацији или поседовања потврде о прележаној болести, држављанима Србије и страним држављанима који долазе из земаља са посебним ризиком може се наложити и одредити мера карантина у кућним условима у трајању највише до 14 дана са обавезом тестирања на присуство корона вируса у лабораторији у Србији.

Изузеци од одлуке о изолацији

Ипак, постоје изузеци од одлуке о изолацији. Ова мера се не изриче само у два случаја.

– Особе које су прележале ковид, али не дуже од три месеца после болести, не иду у карантин, такође особе које су редовно вакцинисане и ревакцинисане, а прошло је две недеље од друге дозе и немају симптоме, такође не иду у карантин јер се сматра да су имунолошки заштићене од ковида – појашњавају за „Блиц“ из Градског завода за јавно здравље Београд.

За све остале важи мера кућне изолације у трајању од 14 дана и то од дана када је блиски контакт добио позитиван налаз. Законом о заштити становништва од заразних болести, за кршење изолације предвиђене су казне од 50.000 до 150.000 динара стоји у Закону о заштити становништва од заразних болести.

Самоизолација је ефикасна превентивна мера којом штитимо себе и особе око себе – своју породицу, пријатеље, колеге – од заражавања корона вирусом, слично као што то чинимо у време сезонског грипа.

Извор: Блиц