Србија

УДАР ПРИШТИНЕ НА СРБЕ И ЗБОГ ИСТИНЕ О РАЧКУ! Ево шта се заиста крије иза Куртијевог напада на Србе!

ЗА шаку гласова на предстојећим локалним изборима Аљбин Курти изазива кризу на северу Косова и Метохије, покушава да хапси Ивана Тодосијевића и да изврши упад у енергетска постројења. А ми никоме не претимо, не светимо се, само тражимо да наш народ има право на живот!

Тако је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у петак објаснио који су стварни мотиви подизања тензија у покрајини. Од почетка недеље само се нижу напади и провоцирање наших сународника: почело је отимањем српских регистарских таблица и упадом специјалних јединица РОСУ на север КиМ, затим су без разлога претучени Срби код прелаза Брњак, а у петак је посланику Српске листе Ивану Тодосијевићу стигао позив на издржавање затворске казне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тодосијевић је оптужен за „етничку, расну и верску нетолеранцију“, јер је 2019. рекао да је „повод за агресију на нашу земљу била такозвана хуманитарна катастрофа на Косову и Метохији, односно случај Рачак, а управо су албански терористи, који су све то измислили, чинили највеће злочине на КиМ“.

Петковић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије, а поводом најновијих потеза Приштине, поручио да је наша земља данас јака на међународном плану и да самим тим неће дозволити нападе и малтретирање Срба. Поводом позива Тодосијевићу да се јави на издржавање казне, он је рекао да је јасно да желе да затворе цео српски народ на КиМ и не дају му да говори истину. Подсетио је да је председник Александар Вучић, а на основу закључака на Савету за националну безбедност, затражио да се поништи ова срамна пресуда.

Према његовим речима, Приштина својим понашањем јасно показује да је не интересује Бриселски споразум. Он је поручио да стање треба да се врати на период од пре 20. септембра и да се разговара у Бриселу како би се спорна питања решавала:

– А то подразумева да се повуку све мере које је Приштина донела противправно без договора са Београдом. Не знам да ли се договарало нешто са Европском унијом, али овакво иживљавање нећемо допустити, јер ако се овде не стане, питање је шта је следеће и где ће следеће РОСУ да уђе.

И министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је у петак да ће наш народ на КиМ бити заштићен и да се више никада неће поновити мартовски погром:

– Као што је рекао председник Вучић, да колоне избеглица беже пред камом и јамом, пред силом, а да Србија гледа у небо и ћути, више се никада неће догодити. Срби на Косову и Метохији нису сами, имају Србију.

Вулин је поновио да ће српска Жандармерија испунити свако наређење председника Србије, наводећи да је она спремна, обучена, технички опремљена и високо мотивисана да одбрани свој народ где год је потребно. И он је указао да се флагрантно крши Бриселски споразум, али је истакао да је суштинско питање да ли реч ЕУ има неку тежину:

– То су обични лажови, чија реч ништа не важи и који не поштују свој потпис.

Како је оценио, циљ Приштине је да се дестабилизује цео регион и да се привуче пажња западних актера:

– Уколико желе разговор, мораће да се повуку специјалне јединице РОСУ са севера КиМ. Србија не преговара пред пиштољем упереним у чело. Ако треба неко да се игра силом, Србија је мало моћнија него Курти са шаком разбојника.

ВЕЋИНА СУДИЈА – АЛБАНЦИ

ИВАН Тодосијевић је најпре првостепено, а затим и пред Апелационим судом, осуђен на две године затвора. У већу је било троје албанских судија, чиме је прекршен Бриселски споразум, који предвиђа да када се суди Србима, мора бити већина српских делилаца правде. Адвокат Тодосијевића поднео је жалбу пред Врховним судом тражећи да се пресуда укине или врати на поновно одлучивање.

НЕ ПУШТАЈУ НИ НА ТЕРАПИЈУ

ПРЕДСЕДНИК Српске листе Горан Ракић позвао је у петак и Приштину и међународне организације да дођу и да се увере да је тачна вест да су Срби претучени код прелаза Брњак, јер су се у делу јавности појавиле другачије вести. Како преноси „Косово онлајн“, он је рекао да, упркос тврдњама командира специјалне јединице РОСУ, људи могу слободно да пролазе, а једна жена која је требало да прими терапију није могла да прође.

ХЕЛИКОПТЕРИ У ПРЕВЕНТИВНЕ СВРХЕ

ТРИ хеликоптера Војске Србије МИ-35 надлећу од четвртка простор поред административне линије код прелаза Јариње са стра

не централне Србије, потврђено је Танјугу у Министарству одбране. Како је наведено, хеликоптери су упућени у превентивне сврхе и прате безбедносну ситуацију на терену.

Репортер „Новости“ на прелазу Јариње: грађани страхују од инцидената, али не одустају

НА прелазу Јариње пети дан грађани севера Космета протестовали су против одлуке Приштине да забрани улазак аутомобилима са српским регистарским таблицама, као и због слања специјалних косовских јединица на север КиМ. На блокади, дугачкој око три километра, где су на путу од Јариња према Лепосавићу постављени камиони и аутомобили, у петак је било више специјалаца него претходних дана.

На прилазу блокади из правца Јариња, поред оклопних возила, било је тридесетак косовских специјалаца, који су уз оклопна возила били распоређени и на средини, као и на крају блокаде према Лепосавићу.

– Решени смо да останемо овде. Ово је само наша реакција на одлуку приштинских власти са којом се не слажемо. Том одлуком се нама на северу ускраћује слобода кретања – истичу окупљени.

На почетку блокаде постављени су шатори, а на неколико места је наложена ватра коју су грађани одржавали од протекле ноћи. Стигли су и житељи Косовске Митровице, Звечана и Лепосавића, истрајни да остану док се специјалци не повуку и док се не укине забрана употребе српских таблица.

Наши саговорници истичу да не желе да изазивају инциденте, али се боје да то не ураде припадници косовске полиције, као што су то учинили у четвртак ујутро када су претукли тројицу Срба из села Бање код административног прелаза Брњак.

– Овим потезом, слањем специјалаца Росу, приштинске власти заправо желе да покоре север Космета што су покушавали и протеклих двадесетак година – истичу грађани на барикадама.

Иначе, административни прелази Јариње и Брњак и даље су непроходни за моторни саобраћај и могуће је прећи само пешке.

 

Извор Новости.рс