Регион

УДАРНА ВЕСТ! Хапшење дрма Хрватску: Како је пао политичар у корупционашкој афери?

Међимурски жупан Матија Посавец и осумњичени у петак послеподне биће испитани у седишту Ускока у Загребу.

СДП-овог саборског заступника, бившег чаковечког градоначелника, Стјепана Ковача тужиоци ће испитати у суботу, а полиција је касно послеподне почела претрес његове куће, пише „Јутарњи лист“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посавец и Ковач, ухапшени у истој полицијско-ускочкој акцији у Чаковцу, али у неповезаним случајевима. Али, како је Ковач имао заступнички имунитет казнени прогон против њега није могао бити покренут пре 15 сати када му је имунитет скинуло саборско поверенство.

Ускок је скидање имунитета тражио због „казненог поступка, лишавања слободе и одређивања истражног затвора“.

Након Посавца тужиоци ће у Ускоку испитати и жупанијског функционера Милорада Новковића с којим је наводно договарао јавне позиве за послове, али и председника управног одбора Жупанијске управе за путеве Међимурске жупаније Јосипа Кобала.

Он је жупану наводно дао мито како би му осигурао још један мандат у управном одбору, а медији наводе да је реч о 10.000 куна.

Како неслужбено сазнаје Дневник Нове ТВ, жупан Посавец је упао под мере УСКОК-а заправо случајно. Посавец је, наводно, у слободно време џогирао с пријатељем који је био под мерама истражитеља. Прислушкујући разговоре њих двојице посумњали су да се и жупан бави неким незаконитим радњама, па су затражили (и добили) судски налог да и њега ставе под мере.

Посавцу су озвучили канцеларију, па су, између осталог, снимили тонски запис примопредаје 10.000 куна мита које је Јосип Кобал наводно предао за још један мандат на челу управног одбора Жупанијске управе за путеве Међумурске жупаније.

На сличан начин, тврде извори Дневника Нове ТВ, пао је и Ковач за којег су докази такође прибављени прислушкивањем.

Уз Ковач су осумњичени и међимурски полицајац Марио Север и Дамир Леденчан који му је након договора слао инсцениране претеће поруке. Циљ им је, како се сазнаје, био да открију ко стоји иза интернет странице која је о Ковачу негативно писала уочи последњих локалних избора у мају.

Како би открили ко је иза странице с које су критиковали Ковача договорили су да ће му Леденчан послати претеће поруке које ће потом пријавити полицији. Осумњичени полицајац притом је наводно тражио да он води тај случај како би о свему обавештавао Ковача.

Након испитивања свих осумњичених Ускок ће саопшити је ли против њих покренуо истрагу и затражио истражни затвор о чему одлучује судија истраге.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист