Србија

УДАРНА ВЕСТ! Хитно се огласио и Брисел! Јасна порука ЕУ Београду и Приштини

Брисел — Портпарол ЕУ Петер Стано позвао је Београд и Приштину да одмах смање напетост и да се уздрже од једностраних потеза.

Он додаје да се специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак тренутно налази у Београду, где ће се у 14 часова састати се председником Вучићем, као и да се Лајчак последњи сати чуо са политичким лидерима на Косову поводом ситуације.

Стано је одговарајући на питање Танјуга о ситуацији на административним прелазима између севера КиМ и централне Србије поручио да је слобода кретања једна од основа ЕУ и да се од Београда и Приштине очекује да промоивишу ту слободу у региону.

“Позивамо обе стране да се уздрже од једностраних акција и да спусте тенизе, одмах. Такође, позивамо обе стране да се свим питањима баве кроз дијалог у Бриселу и да га користе као платформу за решавање свих отворених питања које имају међусобно, укључујуци и слободу кретања и таблице”, каже Стано.

”ЕУ очекује да Косово и Србија изграде атмосферу погодну за помирење, регионалну сарадњу и добробит гарађана. То је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума, коме посредујемо и који ће омогућити коначну нормализацију односа између Србије и Косова”, закључио је Стано.

На питање Танјуга зашто ЕУ увек користи формулацију ”обе стране” када позива на уздржаност од једностраних акција, када је очигледно ко такве акције спроводи, портпарол ЕУ каже да је свака тензија настала као ”акција или реакција на нешто”.

”Кроз историју дијалога и односа Београда и Приштне видели смо међусобна оптуживања. Зато наглашавамо да се сва отворена питања решавају кроз дијалог коме посредује ЕУ и то се односи на обе стране. То је једини пут напред. У супротом биће стално конфронтација, а ми то не желимо у нашем непосредном суседству”, закључује Стано.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг