Србија

Ударна вест! КРИЗНИ ШТАБ ОДЛУЧУЈЕ: Ускоро пада одлука о нове две мере!

Данашње заседање Кризног штаба од 14 сати затражила је неповољна епидемиолошка ситуација. Од почетка месеца број заражених расте, а у дану за нама пребројали смо 6.089 позитивних тестова на корона вирус. Од последица заразе јуче је преминуло 25 пацијената.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић је гостујући на ТВ Прва рекао да ће на Кризном штабу расправљати о школама, али и о ковид пропусницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Тиодоровић је рекао да нису проблем мере већ контрола мера.

„Видећете на селу човека на трактору потпуно самог који носи маску, али ћете зато по градовима у превозу видети људе који и даље не носе маске“, рекао је Тиодоровић.

Све до данашње седнице, Министарство здравља се позивало на постојање вакцине против корона вируса.

– Прошле године смо се против короне борили епидемиолошким мерама, а ове године имамо најјаче оружје које постоји у свету против заразних болести, а то је вакцина. Прошле године морали смо да потежемо за јачим и репресивнијим мерама, ове године би требало да будемо вакцинисани. Да смо наставили онако добро као на почетку, ми бисмо до сада завршили са короном – рекао је за „Блиц“ Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је у интервјуу за „Блиц“ који је дао пре четири дана наговестио да су једине две реалне опције увођење ковид пропусница и самњење броја људи на окупљањима.

У овом тренутку могуће је окупити највише 500 људи, али тај број ће бити мањи, рекао је он тада.

– Бићу искрен, озбиљно се размишља о ковид пропусницама о којима очекујем да ће бити речи на следећој седници, такође, биће редукован и број људи на окупљањима. Тако да се не бих се сложио са неким дискусијама да је то дискриминација, да одвајамо невакцинисане од вакцинисаних, не, заиста ми смо показали као држава да нисмо за дискриминацију чим смо пустили да вакцине буде добровољне. Оно што би се само тражило је или да сте вакцинисани, или да сте прележали ковид или да само пружите неки доказ да нисте заражени, то је све – каже Ђерлек.

„Затварање не долази у обзир“

Епидемиолог и члан Кризног штаба професор др Бранисав Тиодоровић рекао је за лист „Политика“ пре неколико дана да једина мера коју Кризни штаб може да донесе сада је да „пресече“ одржавање разних музичких манифестација естрадних звезда, на којима се не поштују епидемиолошке мере.

– Моје мишљење је да је седница већ требало да буде одржана. Ми из медицинског дела штаба смо стално у контакту. Људи очекују да ће нешто ново да се деси ако се састанемо. На шта мисле? Да све затворимо? То не долази у обзир. Да скратимо радне време? Ни то неће проћи. Да буде полицијски час? О томе нико не размишља. Нема спасоносног решења без вакцинације. Сигурно је да постоји одгворност Кризног штаба који мора да буде спеман да трпи критике, али ту је и одгвоорност локалних самоуправа о чему нико не говори – казао је Тидоровић за „Политику“.

Три болнице у Београду враћене у ковид систем

КБЦ „Драгиша Мишовић“ од јуче је враћен у ковид систем, а од данас и КБЦ „Бежанијска коса“ постаје ковид болница.

Министар здравља, Златибор Лончар јуче је изјавио да епидемиолошка ситуација уопште није добра и да ће болница у Младеновцу примати ковид болеснике.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс