Свет

Ударна вест! ПОЧЕО ДИПЛОМАТСКИ РАТ! Повлаче се амбасадори из Вашингтона и Канбере

Француска је одлучила да опозове амбасадоре из САД и Аустралије због као су навели „изузетне озбиљности“ када је дошло до пропасти посла са француским подморницама и формирања АУКУС пакта

Париз је опозвао своје амбасадоре из Вашингтона и Канбере на консултације, наводец́и као разлог „неприхватљиво понашање“ САД -а, Велике Британије и Аустралије у постизању споразума о нуклеарној подморници који је поништио француски уговор о изградњи подморница.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Аустралије Скот Морисон и његов британски колега Борис Џонсон заједно са америчким председником Џо Бајденом у уторак 15. септембра су одржали виртуелну конференцију за новинаре где су најавили заједнички споразум о напредној размени одбрамбених технологија.

Аустралијски премијер је јавности по први пут разоткрио да ће прва велика иницијатива новог трилатералног безбедносног партнерства бити испорука подморничке флоте на нуклеарни погон Аустралији.

Један извор је рекао да је овај потез био оправдан и да је прелазак на нуклеарну технологију био неопходан у светлу променљивих стратешких околности како Кина постаје све агресивнија у региону.

Као привремени корак, била је сугестија да САД планирају да управљају неким од својих подморница на нуклеарни погон класе Вирџинија из поморске базе Перт,

Очекује се да ц́е британска влада, која такође управља подморницама на нуклеарни погон, подржати Аустралију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТ