Регион

УДАРНА ВЕСТ! Раковић открио: већ у току дана прве барикаде на путевима ка Цетињу! Ево шта се дешава!

Сутра ће се на Цетињу одржати устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, а данас ће у Подгорици бити дочекан патријарх српски Порфирије

Догађаје у Црној Гори је анализирао Александар Раковић из Института за новију историју Србије. У Подгорици сви са нестрпљењем и радошћу очекују долазак патријарха Порфирија. Александар Раковић из Института за новију историју Србије наводи да су безбедносне процене за сутрашње устоличење митрополита Јоаникија веома лоше.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нису случајне ове најаве Ђукановићевих присталица, које су заправо екстремистичке групе, да ће спречити устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу. Они то не могу да спрече мирним путем, могу да покушају неке инциденте, али верујемо да ће Црна Гора, држава, пошто и најслабија држава може бити јача од екстремистичких група, надамо се да ће Црна Гора спречити да дође до немилих сцена и да ће се устоличење митрополита Јоаникија одвијати ипак у миру – казао је Александар Раковић.

Раковић је оценио да нема прећутног договора између власти и такозваних „комита“, када је реч о одржавању протеста, већ да би сваки потез државе могао да буде тумачен као намера да се спречи скуп противника устоличења.

– Онда је тако нађено неко решење да им се не забрани окупљање унапред, него да се види шта ће се догађати тог дана, јер држава, претпостављамо, има апарате да спречи било какве немиле догађаје. Ови екстремисти нису пријавили скуп јер знају да не би добили дозволу, како би неко могао да добије дозволу ако у својим саопштењима позива на насилан чин и на јуриш на Цетињски манастир – навео је Раковић.

Додао је да је ситуација пред сутрашњи догађај на Цетињу прилично отворена и да има сазнања да ће се већ у току дана поставити прве барикаде на путевима ка Цетињу како би био онемогућен одлазак грађанима и епископату Српске православне цркве у тај град.

Говорећи о чину устоличења, Раковић је објаснио да ће се устоличење одвијати у оквиру јутарње литургије и да ће током служења свечано у трон митрополита црногорско-приморског бити уведен митрополит Јоаникије.

– Митрополит Јоаникије је већ устоличен у Цетињском манастиру пре 20 година када је постао викарни епископ митрополита црногорско-приморског Амфилохија. То је што се тиче уласка у епископску катедру најсвечанији чин, када један калуђер постаје епископ – истакао је Раковић и додао да је за митрополита Јоаникија свечанији чин био пре 20 година.

Раковић је нагласио да противници устоличења тај чин доживљавају као чин агресије на њихову средину, што је оценио „сасвим бесмисленим“.

– Цетиње као историјска престоница Црне Горе, у време када је Црна Гора била национална држава српског народа, а то је било у време Петровића, Цетиње и Цетињски манастир су функционисали у симфонији. Дакле, престоница и катедрална црква, саборна црква Митрополије црногорске функционисали су у потпуном складу. Проблем креће када Српска православна црква задржава свој светосавски карактер, а локално становништво мења и конвертује национални идентитет из српског у овај који је сушта супротност српском идентитету – објаснио је Раковић.

Додао је да не би било погрешно и да се устоличење одржи у Подгорици, с обзиром на то да је саборни храм Митрополије црногорско-приморске Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици где ће данас бити дочекан патријарх Порфирије, али да је митрополит Јоаникије имао жељу да буде устоличен на истом месту на којем су устоличени сви његови претходници.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/РТС