Србија

УДАРНА ВЕСТ! РОСУ под пуним наоружањем, Војска Србије дигла борбену готовост

Блокада прелаза Јариње и Брњак ушла је у пети дан.

Јединице РОСУ и даље су присутне на тим административним прелазима, а Срби који протестују и даље не одустају. Ситуација је мирна, а тамошњи медији наводе да је све већи број Срба који исказује незадовољство због одлуке приштинских власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећања ради, Срби су незадовољни одлуком владе тзв. Косова о замени српских таблица са привременим косовским, а та замена кошта пет евра.

Такође, тензије је повећао инцидент у четвртак, када су јединице РОСУ претукле тројицу Срба код Брњака, који нису учествовали у простестима, већ су, како се наводи, спремали дрва за зимску сезону.

„Дођите и уверите се да ли је тачно“

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да, пошто се чују изјаве да није било напада и да Срби нису претучени на Брњаку, позива и Приштину и међународне организације да дођу и да се увере да је то тачно. Ракић је навео да окупљени људи траже само једно – слободу кретања, оно што им припада по европским правима, због чега је замолио Приштину, и пре свега међународну заједницу, да се укључе и да се што пре закаже дијалог, јер, како је рекао, када немамо дијалог имамо сукобе, пренео је Косово онлајн.

„Стижемо са Јариња где је ситуација релативно мирнија и стабилнија него овде. Добио сам информацију да су овде специјалне јединице Росу претукле тројицу Срба који су само покушавали да зараде за парче хлеба и да прехране своју породицу“, рекао је Ракић, наводећи да су њих двојица тренутно у болници у Косовској Митровици и да ће отићи да их посети.

Мирни протест Срба

Грађани протестују мирно на само стотинак метара од припадника РОСУ, а јединице војске Србије у гарнизонима Рашка и Нови Пазар подигле су борбену готовост.

„Циљ Куртија је да сломи отпор Срба“

Уредник портала Косово онлајн Милош Гајић каже за РТС да смо навикли да ЕУ и међународна заједница реагују касно, кад реагују да то буде млако и неадекватно стању на терену.

„То је често испољавање отворене агресије, непоштовање права Срба и угрожавање Срба и то је опет показано на делу. Дозвољава се приштинској власти да са овако отвореном агресијом према Србима се појави на северу Косова где су српска места, а то је и био циљ Куртија да сломи отпор Срба, да покаже да има власт у српским срединама“, наводи Гајић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92