Регион

Ударна вест! ВЕЋИНА РАЗРЕШАВА МИЛА?! Достављена иницијатива за смену Ђукановића

СОЦИЈАЛИСТИЧКА народна партија (СНП), део парламентарне већине, доставила је посланичким клубовима Демократског фронта, „Мир је наша нација“, Покрету за промене, „Црно на бијело“ и независном посланику Марку Милачићу иницијативу за опозив председника државе Мила Ђукановића.

У иницијативи се наводи да „постоје довољни и оправдани разлози да Скупштина покрене поступак за разрешење“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У „Предлогу за покретање поступка за утврђивање да ли је председник повредио Устав“ подсећа се да је Ђукановић 28. августа изјавио да није паметно инсистирати на устоличењу на Цетињу и „надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је већинска Црна Гора, где се брани достојанство државе“.

– Оваквим поступањем председник Црне Горе је извршио грубу повреду члана14 Устава Црне Горе који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су верске заједнице равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова. Изјавом како се нада да 5. септембра неће морати да буде на Цетињу, председник је прекорачио уставна овлашћења. Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором, директно је изазвао поделу грађана на оне који подржавају и оне који не подржавају устоличење… Поставља се питање да ли је позивајући на сукобе на дан устоличења митрополита… и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повредио Устав. Најављујући своје присуство на Цетињу на страни оних који протестују… председник је личним примером позвао грађане на протест и ометање вршења верских обреда СПЦ. Ово је само један од примера који карактеришу дугогодишњу праксу да председник кроз поделу, изазивање мржње, претње и позив на сукобе покушава да наруши међунационалне и међуверске односе унутар државе – кажу из СНП.

 

 

Извор: Новости.рс