Србија

УДАРНО! Хеликоптери надлећу Јариње! РОСУ наоружана до зуба, Срба све више

Већ трећи дан јединице РОСУ налазе се на прелазима Јариње и Брњак.

Наиме, приштинске власти увеле су меру регистарских таблица, односно да се скидају српске ознаке, а да се стављају привремене косовске. То је појачало тензије на северу и изазвало забринутост мештана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, јединице РОСУ опремљене су блиндираним возилима, дугим цевима, шок бомбама. Ситуација је мирна, али напета.

Због дешавања на Косову и Метохији у уторак је одржана седница Савета за националну безбедност, а јавности се обратио председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је добио предлог за решење ситуације на прелазима Јариње и Брњак, али да је тај предлог одбио, за шта је добио и сагласност Савета за националну безбедност.

Тешке машине блокирају путеве

Косовски медији наводе да су главни путеви ка Јарињу и Брњаку блокирани тешком машинеријом коју су, како тврде, поставили незадовољини грађани Србије због потеза Приштине.

Новаковић: Очекиван потез

Директор истраживања ISAC фонда Игор Новаковић потез Приштине оцењује као очекиван, због тога што косовски премијер Аљбин Курти већ извесно време најављује успостављање реципроцитета у свим областима са Србијом.

„Очигледно, овде је постојао споразум коме је истекло трајање. Он није на адекватан начин адресиран у досадашњим преговорима који се воде од јуна на техничком и политичком нивоу. Курти је искористио своју шансу да у једном сегменту спроведе оно што је најављивао. Дакако то има своју политичку функцију за њега самог, а то је питање избора, где је он вероватно проценио да му један овакав потез може донети наклоност дела популације који није за њега и за кандидате Самоопредељења на локалним изборима“, наводи Новаковић.

КФОР патролирао хеликоптером

Број демонстраната који се противе одлуци косовске власти о увођењу мера реципроцитета за регистарске таблице јутрос је повећан у односу на ноћ која је прошла. Осим припадника Росу, ситуацију на северу Косова пратио је и КФОР, који је такође патролирао хеликоптером.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92