Србија

УДАРНО! Хеликоптери надлећу Јариње! РОСУ наоружана до зуба, Срба све више

Већ трећи дан јединице РОСУ налазе се на прелазима Јариње и Брњак.

Наиме, приштинске власти увеле су меру регистарских таблица, односно да се скидају српске ознаке, а да се стављају привремене косовске. То је појачало тензије на северу и изазвало забринутост мештана.

Како се наводи, јединице РОСУ опремљене су блиндираним возилима, дугим цевима, шок бомбама. Ситуација је мирна, али напета.

Због дешавања на Косову и Метохији у уторак је одржана седница Савета за националну безбедност, а јавности се обратио председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је добио предлог за решење ситуације на прелазима Јариње и Брњак, али да је тај предлог одбио, за шта је добио и сагласност Савета за националну безбедност.

Тешке машине блокирају путеве

Косовски медији наводе да су главни путеви ка Јарињу и Брњаку блокирани тешком машинеријом коју су, како тврде, поставили незадовољини грађани Србије због потеза Приштине.

Новаковић: Очекиван потез

Директор истраживања ISAC фонда Игор Новаковић потез Приштине оцењује као очекиван, због тога што косовски премијер Аљбин Курти већ извесно време најављује успостављање реципроцитета у свим областима са Србијом.

“Очигледно, овде је постојао споразум коме је истекло трајање. Он није на адекватан начин адресиран у досадашњим преговорима који се воде од јуна на техничком и политичком нивоу. Курти је искористио своју шансу да у једном сегменту спроведе оно што је најављивао. Дакако то има своју политичку функцију за њега самог, а то је питање избора, где је он вероватно проценио да му један овакав потез може донети наклоност дела популације који није за њега и за кандидате Самоопредељења на локалним изборима“, наводи Новаковић.

КФОР патролирао хеликоптером

Број демонстраната који се противе одлуци косовске власти о увођењу мера реципроцитета за регистарске таблице јутрос је повећан у односу на ноћ која је прошла. Осим припадника Росу, ситуацију на северу Косова пратио је и КФОР, који је такође патролирао хеликоптером.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92