Свет Србија

УДАРНО! Светске силе у проблему, Србија обезбеђена!

Новог гаса за Европу ове зиме скоро да нема, складишта су полупразна, а Азија и Јужна Америка купују све залихе које су још на тржишту.

Да ли ће Европљани трпети рестрикције струје и грејања? И хоће ли то изазвати нову економску кризу?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разлог за ово неки траже у уценама из Русије, други тврде да би проблем барем био мањи да се Европа не одриче угља. Шта је истина? То је Телевизија Прва питала Дејана Шошкића, некадашњег гувернера Економског факултета, данас професора на Економском факултету, као и Ивана Николића, директора за развојне пројекте Економског института.

„Сад имамо нови поуздан извор – Турски ток, то је толико значајно за Србију. Чини се да то може да допринесе и бољим ценама. Ту је и трансатланстки цевовод који иде преко Албаније ка Италији. На овај начин је обезбеђена стабилност у снабдевању јужног дела Европе. Проблем настаје на северу, и због политичких односа, јер Северни ток 2 није још оперативан“, каже Николић.

Шошкић наводи да ће у свету доћи до такозваног преливања цена – ситуација ће, тако, утицати на цену грејање и цене у производњама ослоњених на гас.

„Дошло је до ненормалног пада цена, тражња је нагло почела да расте. На тржишту енергената имате картел ОПЕК који одређује колико ће се производити, нестабилност цена се повећава. Предикције од јутрос говоре да ће се следећих годину дана наставити раст цена енергената“, најављује Шошкић.

Коментаришући стање у Британији, где је дошло до несташице горива, он каже да је то логистичко, транспортно питање, те да када се то регулише онда би ситуација требало да се стабилизује.

„Британија је специфична, то је земља која је суфицитарна у производњи енергије, изашли су из Европске уније, тиме скратили понуду радне снаге… Ипак, верујем да ће се ситуација стабилизовати. Не видим разлога због кога ми треба да будемо забринути, јер нисмо у сличним околностима. Сетите се да је и у Америци недавно дошло до несташице због софтверског проблема“, појашњава Шошкић

Иван Николић подсећа да је пре неколико гидна цена прелазила 100, 110 долара за барел.

„Сада је једва достигао 80 долара. И даље је то пренадувана медијска прича“, оцењује Николић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА