Србија

Важно обавештење! ДАНАС ЛЕЖУ ПАРЕ НА РАЧУН! А сутра 5.900 динара за 6 категорија становништва

Данас ће бити исплаћена редовна новчана накнада за незапослена лица за август

Национална служба запошљавања саопштила је на који начин ће бити извршена уплата.

Новац ће бити исплаћен преко Поштанске штедионице. Привремена новчана накнада за лица која живе на и изван територије АП Косова и Метохије биће исплаћена сутра, навела је НСЗ.

Држава ће сутра уплатити по око 5.900 динара помоћи на рачуне шест група грађана. У питању је 50 евра у динарској противредности, а на списку ће бити сви пензионери, те корисници права на привремену накнаду: инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности као и деца инвалиди и корисници привремене накнаде код ПИО фонда.

Исплата ће почети 22. септембра за све оне који су се нашли у поменутим групама закључно са 13. септембром ове године. Они којима решења о признавању права буду донета након тог датума, исплата ће бити обављена једнократно, а по стицању статуса пензионера или неке од поменутих категорија грађана.

Пензионери до краја године тако треба да очекују уплату од укупно 100 евра и то у три транше, без пријаве.

Након поменутих 50 евра, другу уплату од 30 евра треба да очекују у новембру када ће овај износ добити и остали пунолетни грађани. Трећа и последња уплата у овој години, од 20 евра, пензионерима следује у децембру.

Осим ове уплате у децембру, пензионери треба да рачунају на помоћ која ће ићи почетком наредне године. Њима ће крајем фебруара 2022. најкасније до почетка марта бити исплаћено по 20.000 динара (око 170 евра).

Пензионере ће истовремено следовати и годишње повећање примања које ће ступити на снагу почетком наредне године и које ће износити шест одсто на сваку пензију.

Практично примања свих 1,7 милиона пензионера биће за толико увећана од јануара 2022.

То би на просечну пензију од око 29.300 динара износило 1.700 динара.

Сви остали грађани новац ће добити у новембру.

Тада стиже 30 евра помоћи и то је други део помоћи који је најављен још почетком године. За овај износ, пријава је била у мају с обзиром на то да је реч о другом делу подршке која је укупно износила 60 евра.

У децембру, за све пунолетне, следи и нова подршка од 20 евра.

Што се тиче пријаве – ко се у мају пријавио за 30 евра помоћи не треба да се пријављује ни за других 30 који стиже у новембру, али ни за додатних 20 евра које ће држава свим пунолетним грађанима уплатити у децембру.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг