Србија

Важно обавештење! ПРВОГ ЈАНУАРА КРЕЋЕ ПОВРАЋАЈ НОВЦА ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ: Потребно је само да имате потврду или уговор

Летња туристичка сезона је при крају. Реализовано је тек нешто више од 40 одсто заменских ваучера. Александар Сеничић из ЈУТА за РТС је рекао да од 1. јануара 2022. године креће исплата новца грађанима који нису искористили заменска путовања, да је процедура једноставна, али да су туристичке агенције у неповољној финансијској ситуацији.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, каже да су очекивали да ће бити већа искоришћеност заменских путовања, а реализовано је тек нешто више од 40 одсто заменских ваучера.
“Очекивали смо да тај податак буде далеко већи, односно већа искоришћеност заменских путовања. Најмање путовања је искоришћено у Грчкој. Пад у Грчкој је негде око 50 одсто”, истиче Сеничић.

Додаје да од 1. јануара креће исплата средстава грађанима који нису искористили заменска путовања, уколико их не искористе до краја године, као и да ће од 15. јанура, у законском року, моћи тај новац да подигну.

“Потребно је да само имају потврду о заменским путовањима, односно уговор о путовању и да се обрате својој туристичкој агенцији у којој су то путовање уплатили”, објашњава гост Јутарњег програма.

Агенције у проблему

Сеничић истиче да ситуација није једноставна у туристичким агенцијама, јер није могуће за два или два и по месеца надоместити период када због коронавируса нису радиле.

“Биће велики проблем око исплате новца, уколико, наравно, не дође до неке помоћи. У том смислу, пре пар месеци започели смо иницијативу, обратили смо се ресорном министарству за помоћ туристичким агенцијама у виду наменских кредита за повраћај новца грађанима који нису искористили ова путовања. Очекујемо да се то реализује до краја године”, наводи Сеничић.

У ситуацији када је Србија враћена на “црвену листу” у многим земљама, Сеничић каже да је то још један од проблема за туристичке агенције.

“Да се ситуација није искомликовала у епидемиолошком смислу, сигурно би помогла и путовања која се реализују током јесена и зиме. Нажалост, на то не може да рачунамо, како ствари стоје. Постављање Србије на ‘црвену листу’ је додатна околност због које туристичке агенције неће моћи да рачунају на велики број земаља које су и нашем окружењу, нажалост и у Европи”, подвлачи гост Јутарњег програма.

На питање да ли ће грађани који нису искористили заменске ваучаре морати да поднесу посебну документацију за повраћај новца, Сеничић каже да то није случај.

“Према уредби коју је усвојила Влада Републике Србије, за сва путовања која су уплаћена до 15. марта прошле године, уколико нису искоришћена, требало је да добију од свих туристичких агенција којима су уплатили аранжмане, потврде о заменским путовањима на којима је јасно назначено: када су уплатили, шта су уплатили, колико се новца налази у туристичким агенцијама”, објашњава директор Националне асоцијације туристичких агенција.

Додаје да са том потврдом, аплицирају код туристичких агенција, као и да новац који су уплатили треба да добију.

“Процедура је врло једноставна. Надам се да, без обзира на све проблеме које имамо, да ћемо успети уз помоћ ресорног министарства да те обавез и реализујемо”, сматра Сеничић.

Каква су правила путовања

Говорећи о промени услова уласка у земље за држављане Србије, Сеничић каже да у Румунију и Бугарску не може уопште да путујемо, али додаје да је највећи број земаља оставио регулативе које су трајале током целе године.

“Не верујем да ће туристичке земље до краја сезоне мењати било шта, говоримо о Турској, Грчкој, Египту, Црној Гори, Македонији, Албанији… То су земље у које можемо да путујемо уколико смо вакцинисани са обе дозе, без додатних докумената, негативан пи-си-ар или антигенски тест, уколико нисмо вакцинисани”, наводи.

Додаје да, пак, за путовање на Кипар, без обзира да ли поседујете било шта од ових документа морате имати додатни пи-си-ар тест по доласку на дестинацију.

“Имате државе у западној Европи које не прихватају све вакцине. Конфузија која влада у правилима путовања, наставља се и у наредном периоду. Препорука онима који путују је да пре поласка, на сајту Министарства иностраних послова провере конкретне детаље о уласку у земљу”, објашњава гост Јутарњег програма.

Додаје да су само БиХ и Мађарска земље у које можемо да уђемо без додатних докумената.

Сеничић, међутим, сматра да како се ситуација додатно компликује у Србији у вези са коронавирусом, али и у региону, да то ускоро неће бити могуће.

За оне које су се одлучили да летују у септебру или почетком октобра, Сеничић препоручује Турску или Египат због услова уласка, као и епидемиолошке ситуације.

Да ли ће бити ђачких екскурзија

Говорећи о ђачким екскурзијама за ову школску годину, Александар Сеничић каже да је препорука Министарства просвете да се оне реализују у зонама Србије које су зелене, али да није за очекивати да ће у овако тешкој епидемиолошкој ситуацији родитељи да дају дозволе да деца путују.

“То је још један од проблема када говоримо о заменским путовањима, јер је остао велики број неискоришћених путовања, када је реч о ђачком туризму. Процењујемо да је ниво обавезе које имају туристичке агенције око десетак милиона евра, само када је реч о ђачком туризму. То ће се решавати у пакету са свим осталим повраћајима за заменска путовања”, сматра директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс