Србија

Важно обавештење за грађане! ВЛАДА СРБИЈЕ ДАЈЕ НОВАЦ: Пријавите се, јавни оглас отворен до краја октобра

Они који испуне услове могу добити од 7.000 до 70.000 евра рефундације и то за набавку нове машине чија је вредност од 20.000 до 200.000 евра.

Влада је креирала посебне мере за подстицај развоју занатске делатности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Укупно је опредељено 650.000 евра. Циљ је, како је саопштено из Министарства за економски развој, да се додатно оспособе занатлије и набави квалитетнија опрема за рад.

Из Занатске коморе позивају занатлије да искористе прилику, али указују да обрате пажњу на услове.

Борис Марђоновић, председник коморе, оцењује да је добродошла помоћ државе, али указује да би било боље када би се усвајали програми који би повећали тражњу за занатским производима.

– Шта ће малом предузетнику, нпр. 70.000 евра, ако на тржишту нема потражње за његовим производима. Када би било купаца занатлије би лакше пласирале своје производе, па им не би требала бесповратна средства, већ би из свог профита финансирали модернизацију предузећа, а у крајњем се кредитно задуживали – прокоментарисао је Марђоновић.

У понуди Министарства за економског развоја је пет подстицајних програма за занатску делатност. Између осталог за модернизацију производње. Они који испуне услове могу добити од 7.000 до 70.000 евра рефундације и то за набавку нове машине чија је вредност од 20.000 до 200.000 евра.

Други програм се односи на мала улагања где држава рефундира ткз.оправдане трошкове до 6.000 или 7.000 евра за набавку нове опреме или половних машина и алата, али не старијих од три године.

Такође, кроз ову подршку Владе занатлије могу достављати захтеве за бесповратних 4.000 евра за добијање или обнављање постојећих сертификата. Посебан програм се односи на младе до 35 година и жене.

– Акценат је стављен на младе и жене. Предвиђено је да рефундацију трошкова до 6.000 евра могу добити мала, микро и средња предузећа, односно 7.000 за предузећа која обављају делатност према Закону о занатству. Оне које имају ткз. женска предузећа могу добити и 7.500 уз услов да је минимално 50 одсто фирме у власништву жене. То се односи и на младе који немају више од 35 година – појаснио је Марђоновић.

Јавни оглас за подстицај малим улагањима отворен је до краја октобра. Из ресора Јакова Милатовића такође је најављено да током овог месеца планирају одржавање изборне скупштине за занатску делатност.

ПОСЕБНЕ КРЕДИТНЕ ЛИНИЈЕ

Најављено је да занатлије могу ускоро очекивати посебне кредитне линије Инвестиционо-развојног фонда на износе до 10.000 евра. Међутим, према тој најави у Занатској комори су резервисани.

– Ми не предлажемо ником да узме кредит који ће га коштати 30 одсто од инвестиције – поручио је Марђоновић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Новости