Регион

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! Откривен узрок пожара, ванредна седница Владе – наложена обдукција погинулих

Тетово — Најмање 14 особа страдало је у пожару, који је у среду увече захватио импровизовану, привремену ковид болницу у центру македонског града Тетова.

Пожар, који је избио око 21 сат, угашен је, а 12 особа је повређено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тела жртава пребачена су у форензички центар, а покренута је и истрага, преноси портал Телма. Има и повређених који су пребачени у Скопље.

На снимцима на друштвеним медијима види се зграда болнице у пламену и густи облак црног дима како се уздиже у ваздух у близини главног пута у Тетову, додаје ББЦ.

Пожар је гасило га је седам ватрогасних возила са 30 ватрогасаца.

Експлодирале су боце с кисеоником

Заменик ватрогасног командира Тетова Сашо Трајчевски рекао је да се ватра брзо проширила унутар зграде након што су боце с кисеоником експлодирале у собама у болници.

На снимкама се види како пламен избија кроз прозоре у преносним зградама које су чиниле модуларну болницу.

Иако је његов тим брзо стигао до зграде, рекао је да велика количина пластике изгорела, значи да је пожар био интензиван и да није одмах јасно колико се људи тамо тада лечило.

Како наводи Телма, позивајући се на неименоване изворе, ватра је уништила све пред собом, чак и металне цеви за водовод, као и једно возило удаљено неколико метара од болнице. На лицу места је био и министар здравља Македоније Венко Филипче.

ФИлипче је на Твитеру изразио најдубље саучешће породицама страдалих.

„Ово је веома тужан дан“ навео је Филипче и додао да је неколико пацијената хитно пребачено у болницу у Скопљу. Филипче је пожар описао као „страшну несрећу“, не наводећи детаље.

Поводом несреће огласио се и македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је узрок пожара експлозија и да је у току истрага. Он је констатовао да је пожар угашен, али да су са њим угашени и многи животи. Он је на свом Фејсбуку израyио саучешће породицама жртава и поручио да је покренута истрага.

У међувремену, Влада Северне македоније заказала је за данас у 10 сати ванредну седницу због пожара.

Председник Стево Пендаровски изразио је на Фејсбуку саучешће породицама жртава, а повређенима пожелео успешан опоравак.

Привремена болница наводно је изграђена прошле године како би се у њој збрињавали људи, који болују од тешко облика коронавируса.

Пријављене грешке

Болница у Тетову изграђена је недавно, а још приликом њене изградње у априлу ове године пријављене су неке неправилности.

Како преноси македонски портал Алсат на албанском језику, пријављене грешке односиле су се на неке инфраструктурне радове, за које је компанија која је изводила грђевинске радове рекла да ће их исправити.

Тужитељи су затражили обдукцију тела страдалих особа и испитују да ли има још мртвих.

Према првим информацијама, међу погинулима нема медицинског особља.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг