Русија

ВЕЛИКА ТУГА! Руски министар страдао док је покушавао да спаси човека који је помогао српском народу на КиМ!

Министар за ванредне ситуације Јевгеније Зиничев погинуо је спасавајући познатог руског режисера и сценаристу Александра Мељника, саопштило је Министарство.

Како је саопштено Спутњику, Мељник је допутовао у Нориљск како би одабрао место за снимање свог новог документарног филма, посвећеном развоју Арктика и Северног морског пута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Александар Мељник се налазио на месту одржавања међуресорсних вежби Министарства за ванредне ситуације“, саопштила је прес-служба МЧС.

Како РТ јавља, Мељник је био сниматељ Министарства за ванредне ситуације.

Рођен је 1958. године у Луганској области. Мељник је радио на поларној станици у Лаптевском мору, учествовао је у хидролошким експедицијама у басенима Северног леденог и Тихог океана. Снимио је филмове „Нова земља“, „Територија“, „Земља леопарда или феномен човека“. Добитник је награде Националне академије за филмску уметност и науку Русије (Ника).

Подсетимо, министар за ванредне ситуације Русије Јевгеније Зиничев трагично је страдао спасавајући живот Зиничева на међуресорним вежбама у Нориљску.

Главна уредница МИА „Русија севодња“ Маргарита Симоњан објавила је на друштвеним мрежама детаље трагедије. Она је навела да је Зиничев допутовао у Дудинку заједно са губернатором Александром Усом како би проверио како тече изградња нове пожарне станице.

„Он је са сниматељем стајао на ивици платформе… Сниматељ се оклизнуо и упао у воду. Било је доста очевидаца. Нико није успео ни да дође себи, а Зиничев је скочио у воду за човеком и ударио у стену“, написала је Симоњанова. Обојица су настрадала.

У време мартовске трагедије на Косову и Метохији Мељник је био председник фонда Андреја Првозваног који је у складу са могућностима подржавао косовске Србе. Поводом годишњице погрома на Косову је говорио за Спутњик 2015. године.

Мељника је 2005. године Србија и Црна Гора одликовала Медаљом за хуманост.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com