Православље

ВЕРОВАЊЕ О ДАНИМА У НЕДЕЉИ: Шта ваља радити којим даном, а шта треба избегавати

Народ верује да сваки дан у недељи има неко значење и да неке ствари треба радити само одређеним данима.

ПОНЕДЕЉАК се сматра најсрећнијим даном у недељи и верује се да ће дете које се тада роди имати много много успеха у животу. Ово је срећан дан дан за нови посао, али не и за велика путовања. Понедељком не ваља узимати и давати позајмицу, јер се верује да дуг неће бити враћен и да ће паре пропасти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према веровању УТОРАК није добар и не саветује се да се овог дана отпочиње било какав посао. Није препоручљиво уговарати женидбу или удају. Уторком се не крштава, не венчава и не пере веш.

СРЕДА се убраја у срећне дане када се може отпочињати посао, кретати на пут, а деца рођена тог дана биће напредна и здрава. У неким нашим крајевима среду замишљају као светицу, па се може чути и израз Света среда, којој се обично заветују болесници, па се некима чак и појављује да их излечи.

За ЧЕТВРТАК се често у народу каже: „Сви су дани добри, а четвртак понајбољи“. Тим даном се обављају припреме за свадбу, излази се у њиву на орање, а посебно се цени четвртак од пролећа па до жетве, од Великог четвртка до Спасовдана.

ПЕТАК је дан за завршавање започетог, тада се ништа не позајмљује.

Тада се на трпезу не износи било шта од млека, да вуци не би клали стоку и нападали чобане. Према веровању, петком се не треба чешљати јер боли глава И коса од чешљања петком брзо оседи. Хришћани посте петком јер је тог дана Исус Христ разапет на крст.

СУБОТА је дан који се посвећује покојнима, обилазе се и уређују гробови и пале свеће.

У народу се НЕДЕЉА сматра светим даном , облачи се свечано одело, одлази у цркву, не ради се ништа, и одступање од тога строго се кажњава. Недеља је дан када је Христос васкрсао.

Извор: мојкутак