Регион

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ! Продужава се „стање кризе“

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Влада Мађарске је одлучила да продужи за још шест месеци „стање кризе“.

Она се тиче масовних миграција због повећаног притиска на мађарским грнаицама и очекиваног новог таласа миграната из Авганистана, саопштио је владин Информациони центар (КТК).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

КТК наводи да миграције ка Европи долазе преко копна и мора, са великим бројем покушаја илегалних улазака, а то се одражава и на мађарске границе такође, пренела је агенција МТИ.

Мађарске власти ухватиле су више од 60.000 илегалних миграната на граници ове године, што је троструко више него у првих осам месеци 2020. године, додаје се у саопштењу.

Полиција је просечно хапсила 300 миграната дневно у претходним недељама, наводи КТК и додаје да мигранти заглављени на балканској миграционој рути покушавају све више и више да уђу у Мађарску насилно, као и да „редовно нападају граничну полицију која штити границу“.

Ове године откривено је на десетине тунела испод јужне границе, а број ухапшених кријумчара људи се утростручио у односу на првих осам месеци прошле године.

КТК наглашава да ће „економски проблеми настали пандемијом ковида и развојима у Авганистану покренути нове миграције које ће отворити прилику исламским екстремистима да пронађу пут до срца Европе“.

„Стање кризе“ је први пут уведено у Мађарској у марту 2016. године и продужавано је неколико пута.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг