Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Долазиће све више, то је незаустављиво!

Председник Србије Александар Вучић у посети је Турској.

Он је данас поручио да је са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарано о важним економским темана и инвестицијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доста пажње посветило се турским инвеститорима. Наиме, инвестиције турских компанија у Србију у последње две године се интензивирају са перспективом даљег раста.

„Долазиће све више, то је незаустављив процес“, оценио је Вучић, истакавши да је тешко исказати колики је значај отварања радних места у Прибоју, Житорађи и другим местима у Србији.

Тренутно у нашој земљи послује више од 800 турских компанија које запошљавају око 10.000 радника.

„У Врању већ имамо турску компанију Теклас, запослили су више од 100 људи, до краја године иду на преко 250, а онда ће ићи на преко 500 – то је онај први број људи за које смо рекли да ће бити запослени у Текласу. Онда ћемо ићи и на више, али они ће имати сви много веће плате него што су имали у Ђеоксу или Геоксу како ми то погрешно називамо. Нашли смо ми сада и једну немачку компанију и наћи ћемо још компанија да преузмемо све запослене. То није наша обавеза, али то наша брига за те људе“, најавио је.

Додао је да ће слично бити предузето и за Шинвон у Нишу.

„Отпуштају 600 људи, а већ смо за 400 њих нашли посао у Леонију и за још 200 људи ћемо наћи додатни посао“, тврди председник.

У плану лакши прелазак границе

Како је изјавио, трговинска размена између две земље прошле године је изностила 1,32 милијарде евра.

„Мислимо да можемо да дођемо и до две милијарде“, најавио је Вучић.

Каже и да је покренуто питање бржег протокоа роба и услуга, па постоји могућност да се у наредном периоду размотри на који начин, да уз најмање могућих докумената прелазимо границе, чиме пријатељство дижемо на још виши ниво.

„Омогућићемо нашим грађанима бољу робну размену и лакши прелазак границе. Наша сарадња је сада на најбољем могућем, рекао бих историјском нивоу“, рекао је Вучић, додавши да се говорило и о прузи Ваљево-Лозница.

Хрватска економија

Осврнуо се и на стање у Хрватској.

„Ми честитамо хрватским комшијама на њиховим резултатима, а ми ћемо наставити да се боримо за своје резултате и нећемо се стидети да их покажемо. Ми смо сада на 41-42 милијарде долара, односно 33-34 милијарде евра, а и једни и други ову годину завршићемо на око 52 милијарде евра. Да подсетим, пре седам година бежали су нам 15 милијарди“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да су Хрвати и даље испред нас у односу БДП-а по глави становника, али да Србија смањује ту разлику.

„Оно што им је најболније, поред прича о томе како Србија набавља оружје, приче о српској застави и другог, јесте ј наслов ‘Неће нас Србија још десетљећима стићи’. Они ту не говоре о апсолутном БДП-у, већ о БДП-у по глави становника, али се и тај однос мења и све више смањује. Србија стиже и престиже Хрватску по свим економским параметрима и то је оно што их највише боли“, поручује Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92