Србија

АКО У СУБОТУ ПОСЛЕ 22 УЂЕТЕ У КАФИЋ, МОРАЋЕТЕ ДА ИМАТЕ 1 ОД ОВА 4 ДОКАЗА: Обавезно понесите ово

Фото: Твитер принтскрин

БЕОГРАД – Од суботе увече у 22 сата у Србији на снагу ступају ковид пропуснице, нова мера Кризног штаба која је уведена на данашњој седници – потврдила је данас премијерка Ана Брнабић у обраћању медијима после завршене седнице.

– Од суботе 23. октобра у 22 часа уводе се ковид пропуснице које ће важити за све затворене угоститељске објекте – барове, кафиће, клубове, ресторане – рекла је премијерка Брнабић и додала да ће комунална милиција и све инспекције оштро контролисати не само ковид пропуснице у затвореним угоститељским објектима него и поштовање свих постојећих мера у продавницама, тржним центрима…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ковид пропусница важи уз лични документ са сликом који ћете показати

Улазак у поменуте угоститељске објекте биће могућ само уз валидну ковид пропусницу која ће важити уз личну карту или уз неки други важећи документ са фотографијом. Она је најавила да ће Влада Србије сутра донети допуну Уредбе за спречавање болести ковид-19 која ће омогућити такву контролу.

Шта све подразумева ковид пропусница: 1 од 4 доказа

– Ништа од овога није ново, свака особа има све ово у свом дигиталном сертификату и може бити у папирном облику као што имам ја или у дигиталном, рекла је премијерка.

* ЗА ВАКЦИНИСАНЕ

Ковид пропусница није само вакцина али за вакцинисане важи следеће: доказ о примљеној другој односно трећој дози која треба да буде примљена у року од 210 дана односно 7 месеци од примљене друге дозе.

*ЗА НЕВАКЦИНИСАНЕ:

– ПЦР тест не старији од 72 сата

– Антигенски тест не старији од 48 сати

– Доказ о прележаном ковиду у последњих 7 месеци

Ко буде контролисао ковид пропусницу, моћи ће да тражи и лични документ

Премијерка је рекла да ко буде контролисао ковид пропусницу имаће право да тражи лични документ попут личне карте али да ће Влада Србије то уредити уредбом на сутрашњој седници. Улазак у поменуте угоститељске објекте биће могућ само уз валидну ковид пропусницу која ће важити уз личну карту или уз неки други важећи документ са фотографијом. Она је најавила да ће Влада Србије сутра донети допуну Уредбе за спречавање болести ковид-19 која ће омогућити такву контролу.

Зашто баш после 22 часа?

Премијерка је после Кризног штаба одговорила и на питање зашто ковид пропуснице баш после 22 часа. Она је појаснила да је то време када не морају сви да буду на тим местима и да није реч о објектима у које морате да уђете те да је другачија ситуација кад седите у кафићу ујутру у 9 без музике, грљења, гласног певања или вике а друго је после 22 када има свега тога, као и да је лакше исконтролисати такве објекте јер их нема тако много.

Ја не желим да наша земља изгледа као Мелбурн

Премијерка је додала да нисмо полицијска држава и да је држава урадила све што је требало и што је био њен задатак: донела све мере, набавила вакцине и све лекове, изградила болнице, предузела све…

– Ја не желим да наша земља изгледа као Мелбурн, да полиција бије и вуче жене за косу зато што не носи маску – рекла је Брнабићева и додала да откад је уведен број за пријаву лекара који одвраћају нико није препоручио нити рекао пацијенту да се не вакцинише.

Извор: Курир.рс/СЂП