Свет

Алармантно! Американци у паници: Руске ракете могу да ЗАОБИЂУ нашу одбрану!

Развој хиперзвучног оружја ствара подстицаје за рат и Русија, САД и Кина треба о овом питању да разговарају, пишу амерички медији.

Вашингтон пост наводи да ове три земље раде на перспективном хиперсоничном оружју које представља „опасност и проблем“. Како се наглашава, „интерконтинентална балистичка ракета може да пребаци нуклеарну бојеву главу преко океана за 30 минута – сценарио ноћне море са почетка хладног рата“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како указује амерички лист, САД заостају у развоју овог оружја. Многи експерти позивају да се хиперзвучни производи укључе у шему контроле наоружања. Уз то, говори се и о томе да Кина и Русија морају да разговара са САД о овом питању.

„Неки аналитичари сматрају да хиперзвук може да промени ратне планове, стварајући стимулансе за извођење напада на противника без упозорења“, наводи се у тексту, чији аутори наглашавају да руске ракете могу да заобиђу америчку противракетну одбрану. Поред тога, они указују и на претњу трке у наоружању, преноси Спутњик.

Подсетимо, Пентагон је потврдио да је тестирање хиперзвучног наоружања било неуспешно због проблема са бустером. У Великој Британији су констатовали да су САД безнадежно заостале за Русијом и Кином у „хиперзвучној трци“. Британски Фајненшл тајмс је саопштио да је Кина у августу, уз помоћ ракете-носача, лансирала хиперзвучни летећи апарат који може да носи нуклеарно оружје. Званични Пекинг је саопштио да Кина није тестирала нови тип наоружања, већ свемирски апарат.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс