Свет

Алармантно! КИНА УЛАЗИ У РАТ! Драматичне оптужбе на рачун Пекинга, ОГЛАСИО СЕ И БАЈДЕН, стање на Пацифику драматично!

Фото: Јутјуб

Ситуација између две земље на Пацифику постаје све напетија, а у спор је морао да се укључи и амерички председник Џо Бајден, чија земља годинама наоружава кинеског супарника, Тајван.

Тајвански министар одбране Чиу Куоченг изнео је жестоке оптужбе на рачун Кине истакавши да ће она најкасније до 2025. изазвати рат са његовом земљом, и то само дан након што је председница Тајвана Цај Ингвен истакла ће се читав свет суочити с катастрофалним последицама уколико „Острво падне у руке Кинеза“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Контунуирани вербални напади на званични Пекинг уследили су након што су кинески војни авиони четири дана заредом надлетали област изнад Пацифика за коју тајвански званичници тврде да припада њима, а што Кина никако не признаје.

– До 2025. Кина ће нас у потпуности преузети. Тренутне тензије су најгоре у последњих 40 година – поручио је Куоченг.

Иако су, подсетимо, две земље одвојене већ више од седам деценија, Кина и даље сматра да је Тајван њена неодвојива територија, те у складу са тим владу на Острву сматра сепаратистичком. С друге стране, Тајван на Кину гледа као на агресора „који урушава њен територијални суверенит и слободу“, што Запад, предвођен Америком, која и наоружава тајванску војску, свесрдно подржава. У складу са тим медији са тог простора актуелну ситуацију виде као увод у озбиљно крвопролиће.

– Кина сад прети Трећим светским ратом, а ситуација се сваким даном све више заоштрава – пише британски Гардијан.

Стручњак за индопацифичке односе сматра да је до пораста упада кинеских авиона у ваздушни простор Тајвана дошло након што је та острвска земља поднела захтев за придруживање Свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству (CPTPP), односно пакту о слободној трговини. То је Кини засметало будући да се та држава жестоко противи било каквим слободним потезима Тајвана.

– Тајван је већ дуго времена аутономна покрајина и сматрам да не морамо ником да се доказујемо. У овој ситуацији не желимо да будемо авантуристи, али урадићемо све што је у нашој моћи да се одбранимо – поручила је Цај Ингвен.

Иначе, Тајван са само 24 милиона становника је у лошем војном положају, посебно у односу на најмногољуднију земљу света. Зато се поводом напете ситуације огласио амерички председник Џо Бајден који је јуче потврдио да је разговарао са кинеским колегом Си Ђинпингом о Тајвану и да су се сложили да се придржавају споразума, јер су тензије између Тајпеја и Пекинга порасле.

Сматра се да се у тој изјави Бајден позива на дугогодишњу политику Вашингтона “једне Кине“, према којој САД званично признају Пекинг, а не Тајпеј, као и Закон о односима с Тајваном, који јасно даје до знања да одлука САД да успостави дипломатске везе са Пекингом уместо са Тајваном почива на очекивању да ће се будућност острва одређивати мирним путем.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс