Србија

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Косово остало без 200 милиона евра?

Косовска министарка економије Артане Ризваноли поновила је данас да Косово није изгубило прилику да искористи 200 милиона евра, које је издвојила „Миленијум Челенџ Корпорејшн“ из Сједињених Америчких Држава, одлуком да не унапреди пројекат гасовода

Према њеним речима, није било коначног одговора „треба ли гас користити као гориво за енергетску транзицију“ и то је навело Владу да се усредсреди на друге начине декарбонизације.
Она је рекла да је косовска влада одлучила да користи грант за друге пројекте везане за декарбонизацију енергије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њеним речима, одлуку је требало донети сада како се не би изгубило понуђених 200 милиона евра, а да ће се средства користити следеће године.

„Ниједан долар гранта није изгубљен. Оно што смо одлучили је једноставно да бесповратна средства искористимо за друге пројекте, за декарбонизацију енергије“, рекла је Ризвановили.

Она је нагласила да ће фокус бити на улагањима у капацитете за складиштење енергије, улагањима у енергетску мрежу, укључујући унапређење опреме и мреже, али и за улагање у радне вештине, посебно у жене.

„У ствари, да ли би гас требало користити као гориво за транзицију највеће је питање које смо имали. Док у другим земљама размишљају о преласку са гаса, ми смо у периоду са нултом гасном инфраструктуром, а друге земље у региону су започеле већ 10 година“, рекла је она додајући да уклањање фосилних горива, укључујући и гас, је циљ многих земаља света до 2050.

Ризваноли је рекла да би у наредним месецима требало одлучити да ли је боље прећи на гас који је бољи од сагоревања угља или прећи директно на обновљиве изворе енергије.

Она је навела да ће улагања у оквиру МЦЦ програма бити фокусирана „како не бисмо погрешили“.

Износећи детаље о пројекту о коме се много разговара, Ризваноли је рекла да се питање гасне инфраструктуре појавило као резултат МЦЦ студије пре 5-6 година да је енергија на Косову препрека за економски развој.

Министарка економије је додала да је било времена да се донесе одлука како би се средства могла користити следеће године.

Ипак, она истиче да није донета коначна одлука да се гас одбије заувек.

„То треба разјаснити. Одлука коју смо јуче донели није коначна одлука да се не изгради гасна инфраструктура, већ да се та средства искористе за улагање за које смо уверени да би требало да се догоди. У ствари, грант МЦЦ није био план за финансирање гасовода, вец́ су неке цеви Шарцеми и Фероникл имале биле укључене за јавно-приватно партнерство за изградњу електране на гас. Планирано је да цеви из Северне Македоније дођу од нас. Ова могућност и даље постоји. Ако дођемо до тога да то урадимо, то ће бити када се уверимо да је то најбоља опција“, поручује Ризваноли.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине/Ало.рс