Свет Србија

АЛБАНЦИ У ПАНИЦИ! Бајдену стигло писмо: Помагајте; Србија, војска, руски амбасадор…

Фото: Јутјуб

Вашингтон — Група албанских лобиста у америчком Конгресу упутила је писмо америчком председнику Џо Бајдену и државном секретару Ентони Блинкену

У том писму траже од њих да удвоструче пажњу у решавање тензија између Београда и Приштине и појачају посвећеност у коначно решење проблема две стране.

“Позивамо вас да осудите недавну ескалацију тензија и мобилизацију српске војске и охрабримо вашу администрацију да се придружи нашим партнерима из ЕУ и НАТО -а у подршци дијалогу између Косова и Србије ради проналаска мирног и коначног решења”, наводи се у писму.

Писмо су потписали копредседници те групе Ричи Торес и Џим Хајнс, као и чланови Елиса Слоткин, Дууп Кортни, Мондер Џонс, Каролин Б. Малоне и Џејсм П. Мекгаверн а након недавне ескалације на северу КИМ, пише Зери.

Како се наводи у писму, прошле недеље настала је “забрињавајућа ситуација као резултат војне мобилизације на прелазима, претећи несигурном стабилношћу у региону Балкана”.

У писму је детаљно описано шта се тачно дешавало током блокаде прелаза са акцентом на то да су их надлетали авиони војске Србије и да је прелазе обишао амбасадор Русије Александар Боцан Харченко.

“С обзиром на непропорционалну снагу оружаних снага Србије, позивамо вас да обновите обавезу САД да обезбеде да наш савезник Косово добије правичан третман и признање као независна држава”, наводи се у писму и додаје да су тензије настале и када су српски борбени авиони летели близу административног прелаза.

Бајден у се скреће пажња да Београд стално подрива легитимитет и суверенитет Косова и позивају САД да наставе да подржавају Косово.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг