Србија

Београђанка се након две „фајзер“ вакцине заразила короном мало пре планираног „бустера“, па упитала ВИРУСОЛОШКИЊУ БАНКО…

Београђанка М. М. након непуних шест месеци после друге дозе фајзер вакцине заразила се корона вирусом. Она је током болести имала лакшу клиничку слику али сада се се пита, као и многи којима се десило исто, када је право време за трећу дозу?

– Прошло је 5,5 месеци од како сам примила другу дозу фајзера, и таман сам намеравала да примим и трећу међутим ја сам се заразила короном. Срећом све је прошло без неких компликација, ја сам вирус прележала и сад ме занима када је право време да примим трећу дозу?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима стручњака трећу дозу вакцине, такозвану бустер требало би примити шест месеци након другог цепива, јер се сматра да је то неки временски оквир дејстава вакцине у организму. Међутим, пракса показује да је све више случајева где се људи заражавају и пре истека овог рока.

Одговор на своју недоумицу колико би требало сачекати након прележане ковид инфекције да би могли да приме трећу дозу и тако појачају свој имунитет, неки су били слободни да потраже на друштвеним мрежама од наших стручњака.

Једна суграђанка своје питање на твитер профилу упутила је вирусолошкињи Ани Банко, која је позната по томе да на овој друштвеној мрежи одговара на питања грађана.

– Примила сам 2 дозе Синофарма у марту, лакши облик короне крајем августа. Када примити боостер и коју узети? – било је једно од питања за докторку Банко.

Она је кратко одговорила да је неопходно проверити антитела, јер је природни контакт са инфекцијом једна врста бустера, али и саветовала да за трећу дозу одабере Синофарм вакцину или Фајзер.

На исто питање надовезао се младић који је имао сличан случај.

– Да се надовезем на питање пошто имам сличан случај. Примио сам два фајзера у мају, а почетком септембра прележао корону). После ког времена од прележане короне радити тест антитела и која је граница испод које је трећа доза неопходна? – било је питање за вирусолошкињу.

Она је на ово кратко одговорила након три месеца измерити антитела.

Фактори који говоре у прилог значају бустер дозе

Колико је важан бустер односно трећа доза вакцине за оргнизам у тренутку када Корона вирус влада широм света, константно покушавају да објасне наши а и светски стручњаци.

Наша Вирусолошкиња Ана Банко издвојила је најважније факторе који говоре у прилог значају бустер дозе:

1 – Студије које доказују опадање титра Ат, па чак и њихов нестанак у периоду од шест месеци за један део популације и за један део примењених вакцина, а не за све.

2 – Чињеница да имунитет након прележане инфекције код многих није дуготрајан те да се могу заразити више пута.

3 – Чињеница да имунитет након вакцинације код појединих након шест месеци није довољан за потпуно искључивање могућности тешког облика инфекције.

4 – Еволуција вируса и његово мењање.

5 – Епидемиолошки подаци из Израела, тј значајан пад новооболелих након масовне примене бустера за све који су вакцинисани пре више од шест месеци.

6 – Недовољан обухват вакцинације који би био довољан да сузбије трансмисију вируса у популацији.

Коме је неопходна трећа доза

Др Банко навела је за кога је трећа доза након шест месеци приоритетно је потребна:

1 – Старијој популацији преко 60 година.

2 – Свима који су примили Синофарм вакцину а нису прележали ковид инфекцију.

3 – Свим имунодефицијентним пацијентима.

4 – Пацијентима са придруженим хроничним обољењима.

5 – Свима којима мерења антитела након вакцинације нису показала детекцију значајног титра антитела, изнад референтних вредности.

6 – Свима којима је мерењем нивоа антитела након шест месеци доказано одсуство антитела.

Ко може на кратко одложити примање треће дозе

Вирусолошкиња Банко је објаснила да одређена група људи може на кратко да одложи примање треће дозе, и навела на кога се то односи.

1 – Они који су у последња три месеца имали ковид.

2 – Они који су након вакцинације ковид.

3 – Они који су мерењем нивоа антитела доказали још увек присутну значајно високу количину антитела.

Кретање антитела одређује када је право време за бустер

Вирусолог докторка Ана Банко објавила је на свом Твитер налогу како су се кретала антитела након примљење прве и друге дозе вакцине, а све како би што верније објаснила када је време за бустер дозу. Након њене објаве низ пратилаца се јавило за савет.

– Да не буде забуне, иако титар антитела опада, он не нестаје код свих након 6 месеци, бар када је реч о РНК и векторским вакцинама. Лично искуство: Фајзер 1. и 2. доза јануар/фебруар. Тренутни титар антитела после 8 месеци од 2.дозе 5 пута већи од референтне вредности. Долази време за бустер – написала је наша докторка на свом налогу.

На званичном сајту Уједињени против ковида, у званичном упуству стоји да је након друге дозе потребно да прође најмање шест месеци да би се примила бустер доза. Овде се не наводи шта се дешава уколико дође до заражавања између друге и треће дозе.

Извор: Блиц