Свет

БРИТАНЦИ ШОКИРАЛИ СВЕТ! Руси су нам украли формулу за АстраЗенеку како би Владимир Путин развио своју вакцину и урадио ово!

Британски медији оптужили су Русију да су искористили шпијуна како би украли формулу за АстраЗенекину вакцину против коронавируса, како би Владимир Путин могао да направи свој Спутњик В и буде први који је произвео ефикасну вакцину против ковида.

Безбедносни извори на које се позива таблоид Дејли мејл тврде да је московска „кртица“ успела да украде тајни дизајн вакцине – иако се не зна да ли је документ био у оксфордској лабораторији или АстраЗенекиној фабрици, или бочицу са вакцином и прокријумчари их ван земље на даље анализе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар унутрашњих послова Дејмијан Хајндс није желео да коментарише писања медија. „Фер је претпоставка да постоје неке стране земље које константно покушавају да се докопају осетљивих поатака, укључујући комерцијалне и научне тајне и интелектуално власништдво“, рекао је он.

Шпијуни МИ5 раније су навели да су руски хакери од марта 2020. године више пута покушали да изведу хакерске нападе на Оксфорд. Некако у то време, британски научници најавили су да су Оксфорд и АстраЗенека почели да раде на вакцини против короне, посећа Дејли мејл.

У априлу прошле године, Оксфорд и АстраЗенека су саопштили да крећу са првим тестирањима на људима. Месец дана касније, огласила се Москва тврдећи да су развили своју вакцину, да би у августу Путин у ТВ обраћању рекао Русима да је њихова земља победила у трци за вакцине и произвела прво цепиво против ковида 19.

Касније се, наводи британски таблоид традиционално нетрпељив према Русима, испоставило да Спутњик В функционише на исти начин као и британска вакцина. Ове су виралне векторске вакцине, што значи да користе други успавани вирус како би извукли имуни агенс који онда уништава коронавирус.

След догађаја указује на то да је Москва могла да се докопа формуле током првих тестирања на људима.

Поставља се питање ко би могао да буде „кртица“, као и да ли су ухваћени.

Таблоид Сан преноси да је британским министрима речено да постоје докази да су шпијуни који раде за Кремљ украли нацрте ковид вакцине из мултинационалне фармацеутске компаније како би направили своју вакцину.

Торијеваб Боб Сили, стручњак за руску политику, каже: „Мислим да морамо озбиљно да се позабавимо руским и кинеским шпијунима. Било да је реч о крађи формуле за АстраЗенеку или уцењивању енергенсима, време је да се озбиљно позабавимо њима“.

Конзервативац Ендру Бриџен додаје: „Знамо да Британија има најбоље научнике и истраживачке центре, али Русија вероватно има најбоље шпијуне“.

Руски Спутњик прошао је два клиничка тестирања у Моксви и резултати истих су објављени у престижном магазину Лансет који наводи да је руска вакцина безбедна и ефикасна. Са друге стране, западни научници сматрају да је број тестираних био превише мали да би са сигурношћу могло да се тврди да је вакцина безбедна.

Путин се вакцинисао Спутњиком В и позвао је Русе да следе његов пример и вакцинишу се.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Daily Mail/Sun