Србија

ЧАНАК ШОКИРАО СРБИЈУ! Открио шта се догађало 48 сати пре 5. октобра МНОГИ СУ МОГЛИ ДА СЛЕТЕ У ДУНАВ! Председнику спремали сачекушу!

Председник лиге Социјалдемократа Војводине Ненад Чанак рекао је данас да 5. октобар има значај само због масовног окупљања грађана, а да су се најважњи догађаји заправо одвијали данима раније.

– Прави датум је 24. септембар јер тада су били избори. Људи погрешно мисле када погледају слике данас да је то изашао народ и сменио власт. Није, него је власт изгубила изборе, а није хтела да прихвати резултате, па је народ бранио резултате избора. Другим речима, без изласка на изборе нема промене власти, или ћете добити грађански рат – рекао је Чанак у Јутарњем програму Курир телевизије.

Чанак је додао да је шанса за великим датумом у историји Србији пропуштена и да су многи људи спречили испуњење онога за шта се многи залагали.

Пети октобар је могао да буде велики датум за Србију, могао је да представља крај једног мрачног периода. Међутим, зато што су поједини људи који су тада имали могућност, од Војислава Коштунице па надаље, спречили оно за шта сам се здушно залагао, а то је забрана СПС-а, ЈУЛ-а, странке ЈУЛ, радикала и Странке српског јединства. После демократе нису подржале трајање тог закона да се то реализује. Имали су све инструменте, и нож и погачу. Нису хтели, а после десет година истекло важење закона. Није обновљено као што смо тражили, на следећих 10, и тиме је пропуштена шанса – објаснио је Чанак.

Лидер СДВ се присетио како је са присталицама спремао сачекушу тадашњем председнику СРЈ Слободану Милошевићу у Новом Саду.

Ми смо 3. октобра направили у Новом Саду један велики скуп, вероватно највећи који је икада био у Новом Саду, јер се пронео глас да ће Слободан Милошевић доћи да отвара мост, пошто је стари срушен у бомбардовању. Ми то нисмо хтели да дозволимо, него смо хтели одмах да га отворимо. Међутим, испоставило се да мост није био завршен. Умало да дође до неких инцидената. Стицајем околности, ја сам био једам од вођа тамо. Био је главни проблем зауставити људе тамо да не крену преко моста који није завршен и да не падне неко у Дунав. Следећи дан смо се Гордана Чомић и ја извињавали грађанима на локалном радију – испричао је Чанак.

Милошевић је према његовим речима одговоран за четири рата и више од 150.000 мртвих.

– То је био тренутак кад се Слободан Милошевић морао склонити. Човек који је произвео непојамна зла, разбијање Југославије, четири рата, више од 100.000 мртвих, милиони расељених… – навео је Чанак.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс