Србија

ДЕТАЉАН СПИСАК СВИХ МЕРА: Срби могу да путују у ове државе, али само под овим условима

Доносимо вам преглед услова за неке од земаља где наши држављани највише путују.

Од када је ЕУ скинула Србију са „зелене листе“ за путовања, наши суграђани поново се суочавају са „старим“ проблемима путовања у иностранство и разним рестрикцијама. Да би наши држављани могли да путују у поједине државе ЕУ, потребно је да су вакцинисани, да имају негативан тест, а неки траже и карантин. Путници у транзиту најчешће имају 12 сати да напусте земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доносимо вам преглед услова за неке од земаља где наши држављани највише путују. О условима за улазак наши суграђани могу наћи информације на сајтовима амбасада где путују, као и на веб страници Министарства спољних послова Србије.

Немачка

Улазак у Немачку је могућ у случају да сте потпуно вакцинисани и да сте извршили дигиталну пријаву уласка, затим у случају да нисте вакцинисани, а имате важан разлог путовања и извршили сте дигиталну пријаву, онда прилажете негативан тест или доказ о прележаној болести и упућујете се у обавезни карантин.

Немачка признаје „фајзер“, „модерну“, „астра зенеку“ и „џонсон и џонсон“, те суграђани који су вакцинисани овим цепивима могу и даље из Србије путовати у Немачку у све сврхе путовања. Комбинација наведених вакцина са вакцинама које немају дозволу за употребу у ЕУ (нпр. „синофарм“ или „спутњик“) није могућа.

Немачка предвиђа и мере карантина у кућним условима за вакцинисане, под условом да нису предали дигиталну потврду о вакцинацији, а која престаје чим електронским путем доставите сертификат о потпуној вакцинацији или потврду о прележаној болести преко линка за електронску пријаву уласка у Немачку.

Карантин за оне који имају негативан тест престаје када потврду о поновном негативном тесту пошаљу преко линка за електронску пријаву. Међутим, ново тестирање је могуће најраније петог дана након уласка у Немачку.

Аустрија

За улазак у Аустрију, нашим држављанима је потребан доказ о потпуној вакцинацији неком од следећих вакцина: „фајзер“, „модерна“, „астра зенека“, „џонсон и џонсон“, „синофарм“ и „синовак“. При чему од примања прве дозе не сме да прође више од 360 дана, а између две дозе мора да прође најмање 14 дана. Руска вакцина „спутњик“ није одобрена у Аустрији.

Улазак је могућ и уз лекарско уверење о прележаној болести у последњих 180 дана или доказ о антителима не старији од 90 дана. За оне који приложе доказ о вакцинацији или лекарско уверење о прележаној болести не важи обавеза електронске регистрације и мера карантина.

Они који нису вакцинисани, нити прележали болест потребно је да приложе негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 48 сати.

Шведска

Због повећаног ризика од ширења пандемије ковида 19, Влада Шведске је донела одлуку о забрани уласка српских држављана у ту земљу, а ова одлука важи од 20. септембра без обзира на потврду о вакцинацији или прележаној болести.

Хрватска

Држављани Србије у Хрватску могу да уђу уз поседовање доказа о посебно оправданом разлогу путовања и уз испуњавање једног од услова као што су: негативан ПЦР тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати), потврду о вакцинацији, која није старија од 270 дана, а од последње дозе је прошло 14 дана, потврда о прележаној болести, позитиван ПЦР или антигенски тест стар највише 270 дана, а старији је од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз, или уз прилагање потврде о прележаној болести, коју је издао доктор.

Хрватска признаје следеће вакцине: „фајзер“, „модерна“, „астра зенека“, „спутњик В“, „синофарм“ и „џонсон и џонсон“.

Словенија

Српски држављани могу да уђу у Словенију уз поседовање ПЦР теста не старијег од 72 сата, брзог антигенског теста не старијег од 48 сати, уколико приложе потврду о позитивном ПЦР тесту старијем од 10 дана, али не старијем од шест месеци, односно потврду лекара да су прележали болест, а да није прошло више од шест месеци или уколико приложе зелени картон о вакцинацији.

Словенија признаје вакцине: „фајзер“, „модерну“, „спутњик В“, „џонсон и џонсон“, „синовак“, „синофарм“ и „астра зенеку“.

Италија

У периоду од 31. августа до 25. октобра ове године (осим уколико у међувремену не буду биле донете друге мере), особе које су у претходних 14 дана боравиле/транзитирале у некој од земаља са листе Д (у којој се налази и Србија), у обавези су да поседују и на увид ставе три документа.

– Попуњен онлајн формулар за праћење путника, у дигиталном или штампаном облику,

– „зелени“ сертификат ковид 19, који је издат након завршене вакцинације или еквивалентан документ издат од иностраних здравствених органа након вакцинације коју одобрава Европска агенција за лекове, односно вакцине: „фајзер“, „модерна“, „астра зенека“, „џонсон и џонсон“.

– Потребно је доставити и негативан налаз ПЦР или антигенског теста који је урађен највише 72 сата пре уласка у Италију.

У случају непоседовања неког од докумената, у Италију је могуће ући уз обавезу да се особа подвргне изолацији и здравственом надзору у периоду од пет дана или уради додатни ПЦР или антигенски тест, након пет дана самоизолације.

Француска

Држављани Србије могу да без изолације од седам дана и ПЦР теста уђу у Француску само под условом да су комплетно вакцинисани једном од вакцина које признаје Француска: „фајзер“, „модерна“, „астра зенеца“ и „џонсон и џонсон“. Неопходно је да се приложи доказ о извршеној вакцинацији, под условом да је прошло седам дана од друге дозе за „фајзер“, „модерну“, „астра зенеку“, односно 28 дана од једне дозе вакцине „џонсон и џонсон“.

Особе које су примиле две дозе вакцине „синофарм“ или „синовак“, као и једну бустер дозу мРНА вакцине („фајзер“ или „модерна“), такође се сматрају комплетно вакцинисаним и могу да уђу у земљу.

Путници који нису вакцинисани против ковида 19 или су вакцинисани вакцином која није одобрила Европска агенција за лекове, морају да предоче доказ о неодложном разлогу путовања у Француску, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или антигенски тест не старији од 48 сати, као и да проведу седам дана у самоизолацији.

Сви путници су дужни да при уласку на француску територију имају попуњен образац – потврду о међународном путовању, изјаву да ће поштовати прописане одредбе на територији Француске и доказ за неодложан разлогу уласка у земљу

Грчка
Држављани Србије могу да уђу у Грчку уколико претходно попуне електронски образац пријаве – Пассенгер Лоцатион Форм, преко сајта (најмање 24 часа пре уласка у Грчку) и при уласку презентују добијени код.

За улазак је потребно поседовати негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, односно антигенски (рапид) тест не старији од 48 сати (ослобођена су деца до 12 година старости) или потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку, коју је издао надлежни орган (потврда, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза), или потврду о прележаном ковиду 19, која се издаје 30 дана након првог позитивног теста и важи 180 дана.

Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест, али подлежу тестирању брзим тестом на граници.

Северна Македонија

Од 1. септембра српски држављани могу да уђу у Северну Македонију под условом да поседују један од следећих докумената:

– сертификат о примљене две дозе вакцине против ковида19,

– потврду о прележаном вирусу ковид 19 у последњих 45 дана, рачунајући од дана оздрављења,

– негативан резултат ПЦР теста, урађеног до 72 сата пре уласка у Северну Македонију; негативан резултат брзог антигенског теста, урађеног до 48 сати пре уласка у Северну Македонију.

Наведена правила важе и за излазак из земље.

Извор: srbijadanas.com