Србија

ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ ЈЕ ОСУМЊИЧЕНА ЗА ТРГОВИНУ УТИЦАЈЕМ И ПОМАГАЊЕ У УКЛАЊАЊУ ТРАГОВА УБИСТВА: Ево колика казна јој прети

Фото: Јутјуб

Бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић терети се за кривично дело трговина утицајем за које јој прети казна затвора између једне и осам година затвора.

За ову запрећену казну закон предвиђа спровођење тзв. скраћеног кривичног поступка, у којем притвор може да траје најдуже 30 дана уз могућност продужења за још 30 дана, на предлог тужиоца, а о предлгу одлучује суд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да би Хркаловићка могла да буде у притвору најдуже 60 дана, уколико у том року тужилаштво не поднесе суду оптужни предлог против ње, јер би у том случају била пуштена да се брани са слободе по сили закона.

Одлуку о одређивању притвора до 30 дана донео је јуче, на предлог тужиоца, судија за претходни поступак како Хркаловићка не би утицала на сведоке у току спровођења доказних радњи које ће предузети тужилаштво.

Квалификација дела за које се бивша државна секретарка терети гласи:

„Користећи свој службени или друштвени положај или стварни или претпостављени утицај посредује да се изврши службена радња која се не би смела извршити или да се не изврши службена радња која би се морала извршити, казниће се затвором од једне до осам година“.

Након што јој је одређен притвор одлуком суда, спроведена је у Окружни затвор у Београду, где ће у складу са епидемиолошким процедурама које су на снази од марта 2020. године наредних 14 дана бити у изолацији у посебној ћелији.

Због ситуације са епидемијом корона вируса, као и сви други притвореници или осуђена лица која се упућују на извршење казне, она мора да буде у изолацији 14 дана, потврђено је Танјугу.

На одлуку којом јој је одређен притвор Хркаловићка и њени браниоци имају право да уложе жалбу кривичном ванпретресном већу суда.

Хркаловићка је јуче ухапшена након заједничког рада Тужилаштва и Сектора унутрашње контроле МУП-а против Хркаловићке је данас поднета кривична пријава због сумње да је извршила кривично дело трговина утицајем.

Такође, кривицна пријава је поднета и против Дејана Миленковића, некадашњег начелника због кривичног дела злоупотреба службеног положаја.

Миленковић је претходно саслушан у МУП-у, а Хркаловић у Сектору унутрасње контроле, а потом и у Тужиластву за организовани криминал након чега је Тужилаштво поднело предлог за одређивање притвора.

Тужилаштво није саопштило због чега је покренуло поступак против Хркаловић, али медији пишу да је то због убиства Властимира Милошевића, познатијем као „убиство на шинама“, за које је био оптужен, а после и ослобођен од оптужби Вељко Беливук који је сада оптужен за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе.

Извор: Танјуг