Здравље

ДИРЕКТОРКА СЗО ОТКРИЛА СВЕ О РАЗЛИЦИ ИЗМЕЂУ КОРОНЕ И ГРИПА! Каже да 1 СИМПТОМ прави РАЗЛИКУ! Ево шта морате знати!

Др Силви Бријан је при СЗО директорка програма за глобални одговор на заразне болести.

Штитећи се од коронавируса, истовремено се штитимо и од сезонског грипа. За обе заразе постоје вакцине. Докторка из Светске здравствене организације открива да ли могу истовремено обе да се приме. Докторка је директорка програма глобалног одговора на заразне болести и хитног сектора СЗО, а у њеном домену су осим короне и пандемијски грип, богиње, арборвируси, нипа вирус и други.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Докторка Силви Бријан из Светске здравствене организације истиче да је грип веома честа болест, нарочито у ово доба године. Уобичајени симптоми су грозница, главобоља, бол у мишићима, али и кијање и кашљање.

„Исти су симптоми и код ковида 19, али имамо и неке додатне симптоме, као што су губитак чула укуса и мириса. Многи људи, нарочито млади, имали су ове симптоме специфичне за ковид 19“, каже др Бријан.

Међутим, неки људи осете свега неколико симптома, што зависи од њиховог имунитета. Оно што је важно је да су мере превенције исте за обе болести, а нарочито прање руку, каже докторка. Додаје да је потребно луфтирати просторије, нарочито када у њима борави више људи, као и носити маске ако није могуће направити дистанцу.

„Ако примењујемо ове мере, можемо се сачувати од обе болести“, навела је докторка.

Вакцине и против грипа и против коронавируса су доступне, а докторка Бријан истиче да сада постоје студије које су показале да је безбедно истовремено примити обе вакцине, али је потребно најпре консултовати свог лекара.

„Потребно да је да грађани са својим лекаром провере да ли има индикација да приме обе вакцине“, навела је др Силви Бријан.

Вакцине против грипа се препоручују најпре старијим људима, као и онима са хроничним болестима.

„Групе које су у највећем ризику од грипа су најстарији, људи са хроничним респираторним и кардиоваскуларним болестима, онколошки пацијенти – готово исте групе као и код ковида 19“, наводи докторка Силви Бријан из Светске здравствене организације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/РТС