Србија

ЂАЦИ ПРЕЛАЗЕ НА ОНЛАЈН НАСТАВУ: Ево када ће бити донета коначна одлука и на кога ће се односити

Коначна одлука да ли се прелази на онлајн наставу у целој Србији још увек није донета. Како ствари сада стоје, уколико се буде прелазило на онлајн та одлука се највероватније неће односити на прешколце и најмлађе ђаке од првог до четвртог разреда.

Према сазнањима “Блица”, одлука о преласку на онлајн би могла бити донета на следећем заседању Кризног штаба. За сада оно што је извесно, сутра заседа Тим за школе који сваког петка разматра бројке оболелих на нивоу градова и школа и доноси препоруке модела наставе за наредну недељу по општинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За одлуку да се од понедељка пређе на онлајн наставу на простору целе Србије треба одлука Кризног штаба, а она није донета – потврђују за „Блиц“ у Министарству просвете.

На јучерашњој седници Кризног штаба на којој је донета одлука о увођењу ‘ковид пропусница’ разговарано је о преласку на онлајн. За ту опцију посебно се залагао медицински део Кризног штаба који је и предложио да се од понедељка пређе на учење од куће. Међутим, коначна одлука није донета и остављена је за следеће заседање.

Одлука о преласку на онлајн према медицинском делу кризног штаба има своје утемељење у чињеници да је забележено велико заражавање код деце од којих су нека и на респираторима.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић саопштио је да је Кризни штаб на јучерашњем заседању био “на ивици да каже – од сутра се прелази на онлајн наставу”

– Али оставили смо ипак да тим који је функционисао и досада покушавао да на најбољи могући начин процени ситуацију у саставу људи из Министарства просвете и Батута, дакле, људи који су компетентни ипак још једном сними целу ситуацију и процени када ћемо то урадити и на ком нивоу – наводи Тиодоровић.

Он је додао да тренутни пресек говори да су нам “деца очигледно сада врло осетљив део популације, он је увек, био али ово је сада посебна ситуација”

– Имамо велико заражавање код деце, имамо децу на респиратору, један средњошколац је преминуо и то све то указује на потребу да се организује настава на другачији начин и на тај начин спречимо ширење заразе – истако је Тиодоровић.

Ружић: Ситуација у школама није алармантна, али приметан пораст броја заражене деце

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа данас ће донети одлуку да ли ће школе од понедељка комплетно прећи на онлајн наставу, изјавио је данас у Смедеревској Паланци ресорни министар Бранко Ружић.

Он је у Основној школи „Олга Милошевић“ присуствовао додели модема и СИМ картица за интернет који ће помоћи у настави на даљину.

Ружић је истакао да ситуација у школама није алармантна, али да је приметан пораст броја заражене деце, посебно у урбаним срединама.

Министар је рекао да ће се коначна одлука о преласку школа на онлајн наставу донети на некој од следећих седница Кризног штаба.

Подвукао је да се слуша струка и додао да предшколци и основци од 1. до 4. разреда неће прелазити на онлајн модел наставе.

„То нисмо уводили ни када није било вакцина“, рекао је Ружић.

Извор: Блиц