Свет

ДОК СРБИ ЋУТЕ И ТРПЕ: Швајцарци великим протестима изборили референдум о ковид пропусницама (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Огроман број Швајцараца се окупио у Берну на протесту против ковид пропусница. Овога пута су демонстрације биле мирне, за разлику од претходних када је дошло до сукоба са полицијом и коришћени су водени топови да се народ растера са улица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према процени власти, било је најмање 250.000 људи на протесту, а режим уплашен од масе људи, овога пита је дозволио одржавање демонстрација за разлику од прошлог пута и полиција није дирала народ.

Швајцарска је увела ковид пропуснице средином септембра и оне су услов за улазак у многе установе. Од тада већина становника, као и у Француској, бојкотује објекте који траже ковид пропуснице и ресторани, кафићи и тржни центри су им сабласно празни.

Народ је протестима успео да избори референдум, тако да ће Швајцарци у новембру да гласају да ли су за или против ковид пропусница, која су противуставне.

У Србији се на протесту против ковид пропусница окупило неколико хиљада људи у неколико градова, а у мањим местима попут Сомбора је било више људи него у Београду.

Од народа зависи да ли ће се изборити за уређену државу, а Швајцарци очигледно знају како се то ради, излазе редовно и масовно на протесте против ковид пропусница чак и кад су строго забрањени, не плаше се полиције, водених топова, сузавца, а чак су и режим натерали да распише референдум и дозволи масовне протесте.

Извор: Србин.инфо/sputniknews.com