Србија

Доктор Јанковић упозорио: Број умрлих неће ускоро да опадне! ТО СУ ЉУДИ КОЈЕ САД ВИДИТЕ, ВЕЋ У НАРЕДНИМ ДАНИМА НЕЋЕ БИТИ ЖИВИ! Ево шта нас чека

Уколико неко оде да се вакцинише, постоји могућност да се након 20 корака по изласку са вакциналног пункта зарази. Толико је вирус у цикрулацији. Значи сада морамо увести мере које су непопуларне, казао је данас проф. др Радмило Јанковић заменик директора Клиничког центра у Нишу

– Назнаке одговора јавности и медија јуче показали да ово безумно понашање превршило сваку меру. Ово делује прилично увређујуће. Токсична реторика се ширила и она ће некога коштати главе – прокоментарисао је он најновији напад на лекара Хитне помоћи који се догодио јутрос у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да му је потпуно нејасно како смо постали држава у којој постоји овакав противактивизам.

– Ту се ради о прилично мањој груби ексцентрика који могу да буду проблем. Да бисмо изашли из ове ситуације морамо радити са збуњенима. Јасна и недвосмислена одлука епидемиолога је да морамо пресећи. Број заражених се мора смањити. Покушавали смо све, лична искуства, слике из црвених зона… Уколико неко оде да се вакцинише, постоји могућност да се након 20 корака зарази. Толико је вирус у цикрулацији. Значи сада морамо увести мере које су непопуларне – казао је др Јанковић.

Он додаје да мере морају бити недвосмислене да не постоји забуна.

Мени је потпуно јасно угостителљи кажу: Зашто само ми, зашто биоскопи могу да раде? Јасно је да мере морају да се односе на све објекте да не би дошло до заражавања. Када пошаљете такву поруку онда друштво схвата да су сви одговорни – каже наш лекар.

Циљ

Јанковић појашњава да морамо народу представити циљ.

– Немогуће је људе натерати у атмосфери страха на вакцинацију. Рестрикција друштвених контаката је неопходна. Када паднемо испод хиљаду онда можемо да правимо стратегију. Циљ су млади људи. Инситуције морају бити јединствене. Мислим да и СПЦ треба да реагује. То би било сјајно. Мислим да би могле и јавне личности – каже заменик директора КЦ Ниш за Н1.

– Све државе у свету су поступале тако. Држале су строгу контролу контаката док нису дошле до одређеног обухвата вакцинације. Немогуће је да број умрлих у наредне две недеље пада. То је нереално потпуно! То су људи које сад видите и у наредним данима они неће бити живи – каже др Јанковић.

Он појашњава да је ситуација у Крушевцу, али и Нишу доста сложена и тешка, те да су лекари под притиском. Јанковић је говорио и о стању трудница које леже у КЦ Ниш.

– Труднице се примају код нас и у Мишовић, имамо две труднице у јединицама интензивне неге. Једна је у јако тешком стању и 10 дана је на механичкој вентилацији. Имамо још једну која је на кисеоничкој потпори и њено стање се стабилизује. Ту смо оптимисти, мање за прву. Тешко оболела трудница је у 4. месецу. Ми имамо доста породиља које су у оквиру породилишта, које су све биле невакцинисане. Ковид бесомучно коси људе, не вакцина, то морамо да знамо – закључује лекар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц/Информер