Србија

ДОКТОР ШОКИРАО СРБИЈУ! Кон: „Оно што бих рекао, не би било за телевизију. Боље да ћутим“

Члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је за ТВ Прва да није уплашен, али је истакао да је забринут.

Он је говорио о инциденту у ком су му пред станом скандирали да је усташа и упоређивали са нацистичким лекаром Јозефом Менгелеом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Није пријатно то доживљавати уз породицу… Имао сам раније та довикивања… Патриота сам, спреман сам да се и за земљу и жртвујем. Нисам очекивао да ће некоме да падне на памет да ће уради овај перформанс. Спреман сам озбиљно да се жртвујем, да радим за Србију и дајем максимум за Србију“, навео је Кон.

„Нешто што је потпуно супротно са целим мојим бићем, увреда је била жестока…. Када човек ово сагледа, не зна шта да каже“, додао је епидемиолог.

Кон се осврнуо на ковид пропуснице и рекао да су оне доведене ради заштите здравља и навео да је то привремена мера.

„Они (демонстранти) бране вирус тиме што спречавају вакцинацију. Дају му простора… Они се боре да се шири вирус, не верујем да то раде свесно. Потпуно заборављамо у каквој ситуацији се налазимо и понашамо се као да се ништа не дешава. Ковид пропуснице су ту да се успори вирус, вакцинација је једини начин да се ово спречи“, навео је члан Кризног штаба.

Он је навео да они који су подривали поверење Кризни штаб, помагали су антиваксерима.

Говорећи о томе да антиваксери стављају жуту траку и поистовећују се са јеврејским жртвама, он је казао: „Оно што бих рекао, не би било за телевизију. Ко то уради, тај за мене не постоји као човек. Замислите тако нешто. То је потпуно неприхватљиво. Боље да ћутим“.

„Морају да се смире страсти. Ови што то раде терају на поделе. Морамо да будемо мирни, ја морам да потиснем негативне емоције и наставим да радим. Излаз из ове ситуације без вакцинације нема. Циркулација вируса може да се предвиди унапред две недеље, више од тога не може. Замислите да цео свет може да се вакцинише… Имали смо прилику да имамо оазу, нисмо искористили и сада морамо да се боримо. Идемо даље“, навео је Кон.

Дарко Обрадовић испред Института за националну и међународну безбедност, истиче да може да се види процес радикализације у пракси.

„Када видите о руљи која се упутила ка адреси Кона, вођена ирационалним разлозима, ту се ради о притиску гомиле на појединца… Она нису отишли код Вучића, већ код Кона, јер су рачунали да неће бити полиције. Ти ставови се увозе споља“, навео је Обрадовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА