Регион

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Од сада са маскама и на отвореном, од викенда ригорозне мере за невакцинисане!

Фото: Pixabay.com

Школама је омогућено да остану отворене осим ако се у учионицама не пријаве случајеви ковида-19

Румунска влада увела је нова ограничења како би зауставила раст нових инфекција корона вирусом, укључујући обавезно ношење маски и на отвореном простору, али је одлучила да школе остану отворене.

Број нових инфекција ковидом-19 у Румунији достигао је јуче 12.032, што је нови рекорд, а јединицама за интензивну негу у целој земљи понестало је места.

Румунија има другу најнижу стопу вакцинације у Европској унији, преноси агенција Ројтерс.

Румунска влада је увела обавезу ношења маске и у затвореним и на отвореним јавним просторима на местима где инциденција прелази 6 на 1.000 људи.

Приступ ресторанима, теретанама, позориштима, биоскопима и другим затвореним просторима биће омогућен са половином капацитета и само за особе које су потпуно вакцинисане или су већ биле заражене вирусом.

За викенд ће бити уведен полицијски час за оне који нису вакцинисани.

Школама је омогућено да остану отворене осим ако се у учионицама не пријаве случајеви ковида-19.

Ројтерс наводи да Румунија заостаје за осталим земљама ЕУ у вакцинацији, јер је само трећина одраслог становништва потпуно вакцинисана услед неповерења у државне институције и услед кампања дезинформација.

Око 40 одсто медицинског и школског особља није вакцинисано.

Румунија је у уторак почела да нуди трећу дозу вакцине, препоручујухи је медицинском особљу и људима са високим ризиком од заражавања, али остављајући могућност да је прими свако је примио другу дозу пре више од шест месеци.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг