Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Уводи се велики локдаун! Из куће могу од 8 до 17 сати!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Рига — Летонија је започела месец дана дуго затварање којим власти те балтичке државе покушавају да сузбију нови талас заразе коронавирусом.

Мере ће трајати до 15. новембра како би се прекинули ланци преношења вируса и уклонио „ужасан терет“ из здравственог система, рекао је премијер Крисјанис Каринс након састанка владе у среду увече.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Биће дозвољене само преко потребне продавнице, а остале ће бити затворене, као и сви културни, забавни и спортски догађаји. Угоститељски објекти могу само да врше доставу.

Сва окупљања су забрањена и уведен је полицијски час.

Вакцинација око 50 одсто

Становници ће моћи да напусте кућу само од 8 до 17 сати и то с разлогом. Већина послодаваца је позвана да организује посао од куће, а школе ће радити на даљину. Према здравственим властима, у среду је саопштено да је у последњих 14 дана забележено 1.400 нових инфекција на 100.000, што је највише до сада.

Јединице интензивне неге за оболеле од ковида 19 попуњене су широм земље, рекао је министар здравља Даниелс Павлутс.

Нешто више од половине од 1,9 милиона становника Летоније у потпуности је вакцинисано, иако је влада месецима, са умереним успехом, покушавала да повећа обухват вакцинацијом.

Неки лекари и епидемиолози не верују у успех карантина јер сматрају да је уведен прекасно и да је то само краткорочни одговор на високу стопу инфекције.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: INDEX.HR